back

Голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко: прагнемо, щоб Чернігівщину в ЄС сприймали як надійного та передбачуваного партнера

26-02-2020 | 14:36

Голова Чернігівської облдержадміністрації Андрій Прокопенко зустрівся з Послом Європейського Союзу в Україні, Головою Представництва ЄС в Україні Матті Маасікасом, який перебуває сьогодні у Чернігові.

Ми зацікавлені у поглибленні діалогу з ЄС щодо участі у програмах та проєктах, які наблизять економічні та соціальні стандарти України до європейських, — зазначив Андрій Прокопенко. — При цьому для нас дуже важливо, щоб Чернігівська область сприймалася як надійний та передбачуваний партнер.

Голова облдержадміністрації відзначив, що зовнішня торгівля підприємств Чернігівщини з країнами ЄС значно активізувалася останнім часом — тільки минулого року поставки продукції з нашої області до європейських країн зросли на 11%. Велику роль у цьому процесі відіграє Угода про асоціацію з ЄС. Тобто зона вільної торгівлі діє, позитивно впливає на розвиток української економіки та підвищує її конкурентоспроможність.

Андрій Прокопенко висловив сподівання на продовження такої співпраці та успішне завершення перемовин стосовно встановлення «промислового безвізу» між Україною та ЄС. Голова ОДА переконаний, що такий крок відкриє нові можливості в експорті українських товарів на європейські ринки. Особливо — для підприємств малого та середнього бізнесу.

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас подякував представникам Чернігівщини за гостинність, зазначивши, що це перший його візит до регіонів України. Пан Маасікас був приємно вражений тим, наскільки міцні та розлогі зв’язки поєднують Чернігівщину з країнами Європи. Він наголосив, що таким чином Україна наближається до ЄС.

Представництво ЄС, запевнив його Голова, надасть всю можливу допомогу для підтримки малого та середнього бізнесу в Україні. Для того розроблені спеціальні програми. Натомість у Представництві чекають зворотного зв’язку — інформації про те, як ці програми реалізуються і чи мають конкретні результати.

Економічна співпраця з Україною для ЄСпитання не політичне, — акцентував Матті Маасікас. — Для нас важливо забезпечити дотримання європейських стандартів якості продукції та захистити європейського споживача від неякісного продукту. Тому попереду буде багато оціночних місій, довгі переліки завдань та умов для українських виробників. Але зрештою все це наблизить вашу країну до Євросоюзу.

Керівник Представництва ЄС поцікавився також ходом децентралізації на Чернігівщині та її конкретними результатами, відчутними для громад. Голова ОДА Андрій Прокопенко та голова обласної ради Ігор Вдовенко, який також брав участь у зустрічі, дали вичерпні відповіді на запитання пана Маасікаса.

Наприкінці зустрічі сторони подякували одна одній за змістовний діалог та обмінялися пам’ятними сувенірами.

 

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.