back

Коронавірус: про що варто знати кожному

26-02-2020 | 10:43

Коронавіруси — це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому. У світі реєструють COVID-19.

В Україні не зафіксовано жодного випадку цього захворювання.

На сьогодні відомо, що новий коронавірус передається краплинним та контактним шляхами.

Пам’ятаймо: кожна людина має відповідально ставитися до власного здоров'я та здоров'я оточуючих. А відтак — дотримуватися елементарних правих особистої гігієни.

Як убезпечити себе від коронавірусу та інших заворювань: поради медиків

  • Ретельно і часто мийте руки з милом (тривалість процедури — 20-40 секунд) чи обробляйте їх антисептиком.
  • Уникайте скупчення людей.
  • Якщо захворіли, залишайтеся вдома і обов’язково зверніться до свого сімейного лікаря чи терапевта.
  • Використовуйте захисну маску (кожні чотири години — нова). Вона має щільно прилягати, покривати ніс і рот. Обов’язково — якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить). Якщо перебуваєте у місцях великого скупчення людей — з метою додаткового захисту.

До речі, отримувати посилки з країн, де зареєстровано випадки нової коронавірусної інфекції, цілком безпечно. Через посилку неможливо заразитися новим коронавірусом. ВООЗ не рекомендує жодних обмежень по торгівлі та переміщенні товарів з Китаю. Доставка поштових відправлень з Китаю та в Китай здійснюється у штатному режимі.

Як визначити на початкових стадіях коронавірус

На початковій стадії коронавірус має такі ж симптоми, що й інші гострі вірусні захворювання. Визначити його можуть тільки спеціальні тести.

Найпоширеніші симптоми — головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання, у деяких випадках — діарея або кон'юнктивіт.

Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії. У цьому його небезпека.

Так як за симптоматикою коронавірус нічим не відрізняється від інших вірусних хвороб, важливо відразу звернутись до лікаря. Якщо ви протягом останніх 14 днів повернулись із країни, де зафіксовані випадки цього захворювання, відразу попередьте про це свого сімейного лікаря. Він має чіткий алгоритм дій.

Наскільки вірус небезпечний? Чи він смертельний?

Вірус не можна називати “смертельним”, адже відсоток смертності від всіх зафіксованих випадків складає 3,3%. 

Міністерство охорони здоров’я проаналізувало кількість тяжких випадків, які виникають у хворих з коронавірусною інфекцією, — це 20% від усіх випадків і лише 3% потребують реанімаційних заходів. Україна готова надавати таку допомогу у відділеннях інтенсивної терапії. 

 
За матеріалами Міністерства охорони здоров’я України