back

У Чернігові проходить перший конгрес STEM-освіти

24-01-2020 | 15:29

Більше двохсот керівників закладів освіти, учителів, науковців, голів ОТГ, представників бізнесу та громадськості зібралися сьогодні у Чернігові на перший конгрес STEM-освіти. Захід організовано ГО «Центр освітніх реформ ‘‘Наші діти’’» за підтримки голови Чернігівської ОДА Андрія Прокопенка.

STEM (S — science (наука), T — technology (технологія), Е — engineering (інженерія), М — mathematics (математика)) — це відносно новий для України напрям в освіті, коли в навчальних програмах посилюється природничо-науковий компонент в поєднанні з інноваційними технологіями. Впроваджується з 2015 року.

Цей напрям — складова Нової української школи — спрямований на розвиток нових технологій, інноваційне мислення і забезпечення добре підготовлених інженерних кадрів.

Предмет обговорення під час конгресу — людський капітал і роль STEM-освіти, а також врахування світового та українського досвіду, аналіз можливостей і викликів, фінансування у 2020 році тощо.

У відкритті заходу взяв участь заступник голови Чернігівської ОДА Андрій Подорван. Він підкреслив, що за стрімкого науково-технічного прогресу перед суспільством постають нові виклики. І кожен має встигати за цими змінами, а тим більше діти. Наприклад, звичайний працівник повинен володіти такими знаннями і навичками, які допоможуть йому стати конкурентоспроможним на ринку праці.

— Наше завдання — щоб кваліфікований робітник працював не деінде, а в Україні, — зазначив Андрій Подорван. — Підготовка фахівців та економічний розвиток — процеси паралельні та взаємопов’язані. Тому змінюється і акцент шкільної освіти: готувати молодь до роботи із сучасними технологіями і науковими методами, навчити використовувати потенціал кожної технології для власної користі і користі суспільства. У цьому допоможе STEM-освіта — не просто інвестиція в покращення навчально-методичного процесу, а перший крок до конкурентності держави.

До слова, цьогоріч на розвиток STEM-освіти для Чернігівщини у державному бюджеті передбачено майже 19 мільйонів гривень (на умовах співфінансування). За ці кошти мають придбати STEM-лабораторії.

Своїм баченням щодо впровадження STEM-освіти поділились ректор Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського Анатолій Заліський, завідувачка сектору підготовки вчителів STEM-освіти відділу STEM-освіти Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Ірина Василашко, завідувачка кафедри кібербезпеки та математичного моделювання ЧНТУ Юлія Ткач, голова Городнянської ОТГ Андрій Богдан, президент Чернігівської регіональної торгово-промислової палати Костянтин Іванов, видавець, автор інноваційних освітніх технологій Євгеній Халімон.

Також під час конгресу між ГО «Центр освітніх реформ ‘‘Наші діти’’» та Чернігівською ОДА підписано Меморандум про співпрацю у впровадженні сучасних освітніх технологій у шкільній та позашкільній освіті.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації