back

Як протидіяти насильству, обговорили на нараді за участі заступника міністра соцполітики Сергія Ніжинського

24-01-2020 | 14:58

Міжвідомча нарада з питань запобігання та протидії домашньому насильству, протидії торгівлі людьми в Чернігівській області відбулася вчора, 23 січня, у Ніжині під головуванням заступника міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Сергія Ніжинського.

Учасники наради обговорили взаємодію суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Акцентували й на проблематиці торгівлі людьми, а також забезпеченні гендерної рівності.

Сергій Ніжинський наголосив: необхідно забезпечити право кожного жити в безпечному соціумі, у разі необхідності – надати своєчасну допомогу (медичну, психологічну, юридичну тощо). Для цього має ефективно працювати мережа профільних закладів з кваліфікованими фахівцями (соціальними працівниками, юристами, психологами, за потребою – медиками).

Така робота повинна активізуватися в об’єднаних громадах. Люди, особливо в селах, ще недостатньо обізнані, куди їм звернутися у разі прояву будь-якого насильства та яку допомогу вони можуть отримати.

Як повідомив Сергій Ніжинський, Міністерство соцполітики цьогоріч планує надати допомогу громадам у створенні центрів тимчасового перебування постраждалих від домашнього насильства. Обіцяють допомогти не лише з фінансуванням будівництва таких установ (за донорські кошти), а й організаційно. Крім того, у планах — запустити механізм реєстру кривдників. Це має спростити винесення судових рішень щодо жертв насилля.

— На Чернігівщині проводиться комплексна робота з протидії домашній агресії. Але трагічні випадки, які все ж трапляються, вимагають більшої згуртованості та узгодженості дій усіх дотичних структур, — наголосила заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова. — Щороку в області жорстокого поводження в сім’ї зазнають близько 40 дітей. І це лише ті випадки, про які стає відомо. Наша задача — спільно використати всі можливі інструменти для упередження жорстокості та насильства по відношенню до кожного, особливо до дітей.

В області поступово змінюється система попередження насильства та ефективного реагування. Так, минулоріч створені 25 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. З них 16 — при районних центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, 6 — в ОТГ, 3 — у Новгороді-Сіверському, Ніжині та Прилуках. Бригади надають психологічну допомогу та фахові консультаційні послуги із виїздом у населені пункти, а також для оперативності – у телефонному режимі.

Профілактику жорстокого поводження та домашнього насильства над дітьми спільно з правоохоронними органами, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, закладами охорони здоров’я, освіти здійснюють служби у справах дітей (в ОТГ — 29 служб, РДА та МВК міст обласного — 54). Зокрема, проводяться профілактичні рейди «Діти вулиці» та «Вокзал»: відвідуються розважальні заклади, місця громадського харчування, перевіряються умови проживання дітей в сім’ях, де батьки неналежним чином виконують свої обов’язки.

Значна увага приділяється створенню сімейних форм виховання.

Читати також: На Чернігівщині у 2019 році створили 21 прийомну родину та два дитячі будинки сімейного типу

Безкоштовну правову підтримку можна отримати в Центрі правової допомоги, а також зателефонувавши на «гарячу лінію» (0800) 213-103. Допоможуть потерпілим від домашньої агресії і спеціалісти Чернігівського комітету захисту прав людини.

Довідково. У 2019 році в області зареєстровано 1905 звернень, пов’язаних з домашнім насильством, з них 59 подали особисто діти, 1791 — жінки. До адміністративної відповідальності притягнуто 1752 кривдника. Винесено 186 термінових заборонних приписів.

Нагадаємо, ставши жертвою або свідком домашньої агресії, варто зателефонувати на національну «гарячу» лінію (0800) 500-335 (або 116-123) чи до поліції на номер «102». Можна також звернутись до Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА — (0462) 67-45-14 та Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді — (0462) 77-50-78.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації