back

Про свободу від насильства – на тематичній конференції

28-10-2019 | 15:41

На Чернігівщині протягом 2019 року зафіксовано 2064 звернення щодо фактів домашнього насильства, з яких 95% — від жінок. Порівняно з аналогічним періодом минулого року загальна кількість звернень збільшилась на 7%. Втім, дані не можна вважати абсолютно точними, адже вони фіксують лише офіційні звернення до органів поліції та органів виконавчої влади.

Як протидіяти жорстокому поводженню та домашньому насильству, в Чернігові вкотре обговорили науковці, представники профільних обласних та міських служб, громадських організацій, що опікуються цією тематикою.

Науково-практичну конференцію «Протидія домашньому насильству: реалії і перспективи» провів Навчально-науковий інститут права Чернігівського національного технологічного університету за підтримки обласної державної адміністрації.

У рамках заходу працювали панельні дискусії, під час яких провідні українські фахівці з питань протидії насильству розповіли про утвердження ненасильницької ідеології в суспільстві, соціально-психологічну роботу з особами, які постраждали від домашнього насильства, та інтервенційні програми для винуватців.

Підіймалося питання про роль громади у вирішенні проблеми домашнього насильства (соціальне партнерство).

Як повідомив заступник директора Департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської ОДА В’ячеслав Голуб, фахівці департаменту спільно з представниками правоохоронних органів, соціальних служб та громадських організацій за останні два роки побували майже в усіх об’єднаних територіальних громадах. Мета: відпрацювати механізми оперативного реагування на факти насильства у сім’ї та надання комплексної допомоги постраждалим особам. Наразі в області діють 24 мобільні бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Також учасники заходу говорили про особливості соціально-правового захисту осіб, які стали жертвами домашнього насильства.

Науково-практична конференція організована у рамках реалізації обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2016-2020 роки «Чернігівська громада».

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації