back

2 вересня — 74-та річниця завершення Другої світової

02-09-2019 | 10:00

2 вересня 1945-го завершилася Друга світова війна – наймасштабніший збройний конфлікт в історії людства, яка тривала 6 років.

У війні брала участь 61 країна, воєнні дії відбувалися на територіях 40 з них. Вперше було використано ядерну зброю. До військових формувань мобілізовано 110 мільйонів осіб. Загальна кількість втрат становила близько 60 мільйонів, із них безпосередньо на фронтах загинули 27 мільйонів.

Війну розпочав напад нацистської Німеччини на Польщу. Водночас не меншу роль у розв’язанні війни зіграв комуністичний тоталітарний режим. Саме підписання так званого «Пакту про ненапад» між СРСР та Німеччиною 23 серпня 1939 року відкрило шлюзи Другої світової.

Протягом майже двох років Радянський Союз проводив агресивну загарбницьку політику – війна проти Фінляндії, окупація Литви, Латвії, Естонії та належних Румунії Бессарабії і Північної Буковини.

Невизнання СРСР міжнародних угод та конвенцій нарівні з діями нацистів спричинили неймовірно кривавий перебіг військових дій та величезні людські втрати. Чи не половина безповоротних втрат у Другій світовій війні припадає на СРСР — 27 мільйонів осіб.

Війна для України почалася 1 вересня 1939 року із нападу нацистської Німеччини на Польщу. Цього дня німецька військова авіація бомбардувала Львів та інші міста. У цій війні 120 тисяч українців брали участь у двобої проти Вермахту і Червоної армії у складі Війська Польського. Водночас сотні тисяч українців взяли участь у вторгненні на територію Другої Речі Посполитої у складі Червоної Армії, у запеклих битвах у Фінляндії та в захопленні Бессарабії і Північної Буковини. Українці Волині, Галичини, Західного Полісся, Північної Буковини і Бессарабії в перші роки війни на власному досвіді відчули прискорені заходи радянізації, які обернулися десятками тисяч розстріляних, сотнями тисяч депортованих і арештованих.

З 22 червня 1941 року, після вторгнення військ Німеччини та її союзників на територію СРСР, уся Україна стала ареною кровопролитної війни. У складі військ Південно-Західного фронту українці становили до 50 відсотків бійців.

На території України відбулися перші великі битви на східному фронті Другої світової війни – танкова битва у «трикутнику» Луцьк – Рівне – Броди (у ній взяло участь 4 тисяч танків з обох сторін), оборона Києва, Одеси, Севастополя. До кінця 1941 року у німецькому полоні опинилося більше 1,3 мільйона українців. В Україні в 1941–1942 роки були утворені великі оточення – «котли» – під Уманню, Києвом, Мелітополем, Керчю та Харковом.

З січня 1943 року до жовтня 1944 року Червона Армія здійснила в Україні 13 наступальних і дві оборонні операції. Під час вигнання нацистських окупантів з України щоденні втрати становили до 12 тисяч осіб, з них до 3 тисяч вбитими. Загальна кількість осіб, мобілізованих з України за роки війни до радянських Збройних Сил, складала 7 мільйонів бійців. Кожний другий з них загинув, а кожний другий з тих, хто залишився живим, став інвалідом.

Вагомий внесок у вигнанні нацистських окупантів зробив і український національно-визвольний рух – підпілля ОУН та Українська повстанська армія. За неповними підрахунками вони здійснили понад 2,5 тисяч антинацистських акцій, 22 напади на окружні та районні центри, визволили в’язнів із 11 нацистських виправно-трудових таборів, знищили до 18 тисяч нацистських окупантів (практично стільки, скільки і радянські партизани) тощо.

Українці у складі Червоної армії взяли участь і в останньому акорді Другої світової – розгромі Японії.

Вночі з 8 на 9 серпня 1945 року радянські війська силою трьох фронтів атакували японську армію в Маньчжурії. 10 серпня 1945 року уряд цієї країни ухвалив рішення щодо беззастережної капітуляції.

2 вересня 1945 року на борту американського лінкора «Міссурі» було підписано Акт капітуляції Японії представниками цієї країни, США, Китаєм, Великою Британією та СРСР. Від радянської сторони його підписав українець генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко. До моменту капітуляції радянська армія втратила понад 13 тисяч осіб, з яких понад 3 тисяч – призвані з території України.

Варто відмітити внесок та жертви Чернігівщини у Другій світовій війні. У 1941 році з області до лав Червоної армії мобілізовано 200 тисяч осіб, з вересня 1943 року – 167 тисяч. З них 157 наших земляків стали Героями Радянського Союзу, а Василь Сенько, штурман авіації у Другій світовій війні – двічі Герой СРСР, орденами та медалями нагороджено 140,5 тисяч осіб. У лавах УПА тільки поіменно ми знаємо 106 уродженців Чернігівщини, проте вчені вважають, що їх реальна кількість у кілька разів більша, тому дослідження продовжуються. Втрати: за два роки нацистської окупації області вбито понад 127 тисяч осіб цивільного населення, тільки на фронтах Другої світової в лавах Червоної армії – 134,5 тисяч осіб.

 

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті