back

Як безкоштовно оволодіти новою професією чи підвищити кваліфікацію після 45 років

06-06-2019 | 16:33

Аби громадяни віком старше 45 років могли конкурувати на ринку праці, у службі зайнятості їм радять отримати ваучер на навчання та здобути нову професію чи підвищити кваліфікацію за рахунок Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

За словами начальника відділу профнавчання обласного центру зайнятості Сергія Заровного, ця послуга не стосується безробітних, зареєстрованих у службі зайнятості. Ваучер на навчання надається громадянам старше 45 років, які мають професійно-технічну або вищу освіту та не менше 15 років страхового стажу, не досягли пенсійного віку. А також особам, звільненим з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), учасникам АТО/ООС та внутрішньо переміщеним особам. Вартість ваучера не може перевищувати десятикратний розмір визначеного законом прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Цього року такою можливістю на Чернігівщині скористалися 17 осіб. З них 10 жінкам було видано ваучери для проходження перепідготовки за професією «кухар», 7 — «кондитер». На кухарів вчаться в Чернігівському центрі професійно-технічної освіти, на кондитерів — у професійному ліцеї залізничного транспорту.

За 5 місяців навчання слухачі освоять теоретично-практичні знання та оволодіють професійними навичками. Після успішної здачі всіх іспитів отримають кваліфікацію кухаря третього розряду.

За інформацією Чернігівського обласного центру зайнятості