back

Заклади харчування стануть доступними для людей з інвалідністю

22-12-2018 | 14:16

У нових ДБН «Інклюзивність будівель і споруд» міститься обов’язкова вимога влаштовувати безбар’єрний простір у кафе, ресторанах та інших закладах харчування.

Сьогодні в Україні кафе, ресторани та інші заклади харчування рідко мають вільний доступ для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп. Крім того, досі в нас трапляються ситуації, коли людей на візку або з порушеннями розумової діяльності чи зору не пускають до закладу чи відмовляють у його відвідуванні. Це жахлива дискримінація. Ми маємо бути толерантними і створювати простір, доступний для кожного. Тому у нових ДБН міститься норма обов’язково облаштовувати засоби доступності для людей з інвалідністю та іншого маломобільного населення у кафе, ресторанах та інших закладах харчування, – повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Згідно з ДБН доступ до будівель та приміщень має бути забезпечено зручними пандусами (підйомниками) або ліфтами. Посадкові місця для осіб з інвалідністю слід розташовувати поблизу входу, а не у прохідній зоні. Крім цього, в таких закладах повинні бути запроектовані вбиральні, доступні для користування людьми з інвалідністю.

Також у нових ДБН деталізовано та наведено чіткі приклади з розрахунками щодо правильного облаштування доступних зон обслуговування та відстаней між столиками.

ДБН уже затверджено і найближчим часом буде опубліковано. Вони вступлять в дію орієнтовно навесні наступного року.

Проект нових ДБН адаптований до європейських норм та міститиме наглядні приклади того, як це має виконуватися на практиці.

 

За інформацією Міністерства регіонального розвитку,
будівництва та житлово-комунального господарства України