back

Рятувальники застерігають громадян не виходити на тонку кригу

02-02-2018 16:30

У зв’язку з нестійкою температурою на водоймах Чернігівщини відбувається танення криги, яка з кожним днем стає все більш ненадійною. Не зважаючи на це, громадяни масово виходять на тонкий лід, зокрема, на риболовлю. Як показує досвід, жодна відлига не минає без жертв необережної поведінки. Тому не рекомендується ходити на водоймища, адже існує реальна загроза провалитися у воду.

Рятувальники Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області, аби не допустити трагедій, застерігають та радять всім громадянам і любителям зимової риболовлі бути обережними, а тим більше не дозволяти дітям бавитися на річках, озерах, ставках. 

До уваги громадян! Не забувайте, що за будь-яких умов слабким лід може бути: біля стоку води; поблизу кущів, очерету; у місцях, де водорості вмерзли в лід; там, де б'ють джерела, проходить сильна течія або струмок впадає у річку. Потрібно особливо обережно спускатися з берега — тут лід нещільно з'єднується із сушею, можливі тріщини і повітря під льодом. Ненадійним і надзвичайно небезпечним є лід, припорошений снігом.

Пам’ятайте: безпечним для одного пішохода вважається лід товщиною не менше 7 сантиметрів, для обладнання ковзанки — не менше 10-12 сантиметрів (масове катання — 25 сантиметрів), масова переправа пішки можлива при 15-сантиметровій товщині льоду.

Якщо ви на лижах, пошукайте, чи немає вже прокладеної дороги. У разі її відсутності — відстебніть кріплення лиж (аби, за потреби, швидко від них позбутися), палиці тримайте в руках, петлі лижних палиць не накидайте на кисті рук. Якщо ви йдете групою, відстань між лижниками (та й пішоходами) не скорочуйте менше, ніж на 5 метрів.

Міць льоду потрібно перевіряти палицею. Якщо від удару нею з'явиться вода, то необхідно негайно повернутися назад. Ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги. Під час пересування по кризі перші кроки треба робити, не відриваючи підошви від льоду. Радимо також оминати небезпечні і підозрілі місця, ополонки, лунки, тріщини. Якщо після того, як ви зробили перші кроки, лід почав тріщати та з'явилися характерні тріщини, повільно, не відриваючи ступні від поверхні, повертайтеся на берег. Не допускайте великого скупчення людей в одному місці. Не можна пробивати поряд багато лунок, ловити рибу біля промоїн та занадто далеко від берега.

Дорослим варто частіше контролювати розваги дітей, які можуть вигадати небезпечні ігри на льоду водойм.

Якщо ж ви провалилися під лід, то не піддавайтеся паніці. Широко розкиньте руки по краям льодового пролому та утримуйтеся на плаву, уникаючи занурення з головою. Намагайтеся не обламувати краї льоду, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи на нього грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги. Якомога ефективніше використовуйте своє тіло, збільшуючи ним опорну площу. Вибравшись з води, перекотіться і відповзайте в той бік, звідки прийшли і де міць льоду, таким чином, перевірена.

Якщо у вас на очах під лід провалилася людина: наближайтеся до ополонки поповзом, широко розкинувши руки; підкладіть під себе лижі, дошку або фанеру. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше у воді опиняться вже двоє. Кидати зв’язані ремені, шарфи, наявні дошки чи щось подібне треба за 3-4 метри. Намагайтеся витягти людину на лід, а потім разом повзіть із небезпечної зони. Постраждалого укрийте від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть в сухий одяг і напоїть чаєм.

Ніколи не ходіть до водойми поодинці.

Пам’ятайте, що необдумана та необережна поведінка загрожує вашому життю!

 

За інформацією Управління Державної служби України
з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода