back

На Чернігівщині громада села вшановувала пам'ять земляка - учасника бою під Крутами

01-02-2018 09:44

30 січня, через 100 років після героїчних подій під Крутами, представники громадської організації «Українська Ініціатива» розповіли жителям села Монастирище Ічнянського району Чернігівської області про їхнього земляка Митрофана Швидуна, який був учасником легендарного бою в січні 1918 року.

Голова правління ГО «Українська Ініціатива» Юрій Косенко повідав про життєвий шлях героя: «Митрофан Швидун народився у 1896-му в Монастирищі тодішнього Ніжинського повіту Чернігівської губернії. Він, будучи юнаком (курсантом) Першої Української військової юнацької школи імені Б. Хмельницького, взяв участь у бою під Крутами, був поранений у праву ногу. Побратими на руках донесли його до потяга і врятували. У 1918 році служив в Окремій Запорізькій дивізії в Українській державі гетьмана П. Скоропадського. У 1919-му в Дієвій армії УНР воював на бронепоїздах «Стрілець» і «Вільна Україна», у 1920-му – «Кармелюк». У грудні 1918 року поранений у ліве плече, почала всихати ліва рука, і в квітні 1920-го його визнано військовим інвалідом. Проте, хорунжий Швидун залишився служити в армії у штабі 1-ї Запорізької дивізії. У 1920–1930-х роках проживав у Луцьку, був активістом місцевої української громади. У 1941-му виступив організатором так званого Луцького куреня ОУН, багато бійців якого згодом опинилися у лавах Української повстанської армії. Його доля після 1941 року невідома».

Спеціально для цього заходу «Українська Ініціатива» підготувала інформаційні плакати про Митрофана Швидуна, Українську революцію 1917-1921 років, у тому числі використавши матеріали Українського інституту національної пам’яті.

Представник УІНП в області Сергій Бутко детально розповів про бій під Крутами в контексті першої російсько-української війни у 20-му столітті. Він також спростував міфи про цю легендарну історичну подію.

Захід зібрав представників місцевих органів влади, громадських організацій патріотичного спрямування, місцевих жителів.

До речі, в селі Монастирище народилися ще принаймні два учасники Української революції 1917-1921 років – Петро Левадний та Іван Піколич. Тож наразі триває дослідницька краєзнавча робота, щоб увічнити пам’ять славетних земляків.

 

 

За матеріалами Олександра Майшева,
члена Національної спілки журналістів України

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода