back

У святкові дні не забувайте про заходи безпеки

29-12-2017 11:37

Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області звертає увагу жителів Чернігівщини на заходи безпеки, яких слід дотримуватися під час святкових та вихідних днів.

Для зручності й безпеки ялинка або сосна мають бути встановлені на надійну підставку і так, щоб вона не заважала евакуації людей з приміщення на випадок виникнення пожежі. Для ілюмінації необхідно використовувати тільки сертифіковані гірлянди заводського виготовлення, заздалегідь перевіривши їх справність.

Пам'ятайте! Прикраси та святкові костюми, зроблені з синтетики, вати, паперу та інших легкозаймистих матеріалів, дуже небезпечні. Причиною виникнення пожежі може бути й хвоя, що швидко висихає. Відтак, достатньо невеликого джерела вогню, яким може стати піротехнічний виріб, хлопавка, бенгальський вогник або свічка.

Звертайте увагу і на якість піротехнічних виробів. Вони повинні відповідати вимогам безпеки, про що свідчить сертифікат. За його відсутності продавати та використовувати піротехніку заборонено. Також необхідно перевірити термін придатності виробу. Зберігати піротехніку необхідно в недоступних для дітей місцях та на безпечній відстані від джерел відкритого вогню і нагрівальних приладів.

Запускати феєрверки допускається на відстані не менше 100 метрів від будинків та інших об’єктів. Небезпечно ударяти по піротехнічним виробам, тягти їх за гніт, переносити в кишенях, під одягом, користуватися в нетверезому стані, залишати без нагляду, кидати з вікон, балконів, дахів будівель або чинити інші дії, від яких можуть постраждати люди.

Після приведення в дію піротехніки, незалежно від того, спрацювала вона чи ні, не підходьте до неї протягом 10 хвилин.

Застосування піротехнічних виробів повинно здійснюватися відповідно до інструкції. Не можна використовувати їх у місцях, заборонених рішеннями органів влади або місцевого самоврядування.

Пам’ятайте, що феєрверки, ракети можуть залетіти у вікна або на балкони квартир і спричинити пожежу, яка може спалахнути як миттєво, так і через декілька годин після процесу тління.

Будьте уважними та обережними. Не влаштовуйте небезпечні розваги з вогнем та вибухо- і пожежонебезпечними предметами. Виходячи з приміщення або лягаючи відпочивати, вимикайте електропобутові та опалювальні прилади. Роблячи свої справи, не забувайте про дітей, які, залишившись без нагляду, можуть вигадати небезпечні ігри з вогнем, іншими небезпечними предметами. Пам’ятайте, що у стані алкогольного сп'яніння значно уповільнюється відчуття небезпеки, і тому це може послужити причиною надзвичайних подій з непередбачуваними наслідками.

Якщо виявили запах диму або побачили горіння, одразу викликайте оперативно-рятувальну службу за номером «101». Одночасно з цим, не створюючи паніки, виведіть навулицю людей, у першу чергу дітей, інвалідів та осіб похилого віку, та за допомогою первинних засобів пожежогасіння приступіть до гасіння осередку пожежі.

У період новорічних та різдвяних свят оперативні служби цивільного захисту всіх рівнів перебуватимуть у режимі підвищеної готовності до дій за призначенням на випадок виникнення можливих екстремальних ситуацій та надзвичайних подій. При цьому звертаємо увагу керівників об'єктів: фахівці, які будуть задіяні до чергування у вихідні та святкові дні, особливо в нічний час, мають знати, як оперативно зреагувати у випадку надзвичайної події.

 

 

Управління ДСНС України у Чернігівській області

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода