back

Доступно — про реформування медицини

21-11-2017 09:51

Минулого тижня в Чернігові в рамках Всеукраїнського туру «ЗміниТи: взаємодія заради змін» представники ГО «Центр UA» та МОЗ України обговорили з медичною спільнотою області реформування системи охорони здоров’я.

Як вважають модератори туру, такі заходи допомагають зрозуміти та сформулювати думки щодо очікуваних змін у вітчизняній медицині, знайти однодумців та визначити одностайні позиції щодо спільних інтересів у реформі. Як зазначив представник МОЗ Олександр Правило, основні питання, що потребують роз’яснень, — це алгоритми реорганізації закладів охорони здоров’я у комунальні підприємства, створення нової моделі оплати додаткових послуг та ефективне використання надлишкового майна медичних закладів.

Представники медичної групи ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» наголошують, що у необхідних новаціях повинні бути зацікавлені всі: і органи місцевого самоврядування, і лікарі, і самі пацієнти. Завдання МОЗ — налагодити зворотний зв’язок між усіма ланками реформування та в подальшій роботі врахувати думки всіх зацікавлених сторін.

Вкотре акцентувалося, що громада як була власником медзакладів, так і залишиться надалі. Мова йде лише про зміну форми господарювання з бюджетної установи в комунальне некомерційне підприємство. Відтак, змінюватиметься принцип фінансування — держава поступово відходитиме від бюджетного утримування закладів і переходитиме до закупівлі у цих закладах медичних послуг. Керівництво медзакладів самостійно визначатиме штат, розпоряджатиметься бюджетом та наявними приміщеннями. Це головні аспекти, над якими працюватимуть головні лікарі.

Модератори підкреслили, що у процесі реформування значно зросте роль менеджерів медзакладів. У 2018 році держава поступово має перейти на закупівлю послуг первинної ланки (укладання договорів із сімейним лікарем). Тоді держава по тарифу 370 гривень (плюс вікові коефіцієнти) буде напряму фінансувати заклад — принцип «гроші йтимуть за пацієнтом». Потім спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога переходитиме на рейки автономізації. До кінця 2019 року підготовчий період повинен завершитися.

Під час консультацій виникла низка дискусій щодо фінансування окремих медичних послуг, розрахунку коштів на одного пацієнта та юридичних аспектів відносин між закладами охорони здоров’я та податковими органами.

 

 

За інформацією прес-служби Управління охорони здоров’я
Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода