back

Обов’язкове сортування сміття – необхідний крок для покращення екології України

09-10-2017 14:45

З початку наступного року на території України має набрати чинності заборона захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів — тобто запроваджуватиметься обов’язкове сортування сміття. Такий крок — вкрай необхідна міра для покращення екології України.

Про це представникам органів місцевого самоврядування нагадала заступник начальника Управління благоустрою територій та комунального обслуговування – начальник відділу поводження з побутовими відходами Мінрегіону Людмила Полтораченко під час Міжнародній конференції «Управління відходами в рамках Європейської стратегії для Дунайського регіону: партнерство для розвитку», яка минулого тижня проходила в Одесі.

Відповідно до Закону України «Про відходи» ще у 2002 році встановлено, що у сфері поводження з відходами до повноважень місцевих держадміністрацій та органів місцевого самоврядування належить зокрема, здійснення роздільного збирання корисних компонентів цих відходів.

У 2012 році додатково було визначено, що роздільне збирання побутових відходів здійснюється їх власниками згідно з Методикою роздільного збирання побутових відходів, а також суб’єктами господарювання, визначеними в установленому порядку виконавцями послуг з вивезення побутових відходів на певній території.

На сьогодні роздільний збір впроваджено в 575 населених пунктах України, на полігонах встановлено 22 сміттєсортувальні лінії.

Минулоріч це дало змогу переробити понад 3 % побутових відходів, які потрапили на заготівельні пункти вторинної сировини та сміттєпереробні заводи. Щорічний обсяг збору вторинної сировини становить близько 1 мільйона кубометрів.

– У той же час, обсяг зібраних ресурсоцінних компонентів вторинної сировини становить лише 40 % від потужної спроможності вже існуючих у країні сміттєпереробних заводів. Тому для функціонування цих підприємств завозиться із-за кордону макулатура, використані полімери та склобій. А вітчизняна вторинна сировина потрапляє на полігони, – зазначила Людмила Полтораченко.

Довідково. На сьогодні в Чернігівській області система роздільного збирання твердих побутових відходів з розсортуванням для подальшої переробки корисних компонентів впроваджена в містах Прилуки, Ніжин, Ічня, Корюківка, Мена, селищах Варва, Козелець, Короп. Крім того, на Ічнянщині – в селах Іржавець, Гужівка, Дорогинка, Бережівка, Щурівка, Гмирянка, на Менщині – в селищах Березна та Макошине, в селах Дягова, Данилівка, Куковичі, Киселівка, а також у селі Безуглівка Ніжинського району.

 

За інформацією Мінрегіону,
Департаменту ЖКГ та ПЕК Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода