back

Про сучасні моделі амбулаторного лікування та новітній протитуберкульозний препарат – на брифінгу в облдержадміністрації

28-03-2017 10:18

Щороку 24 березня у Всесвітній день боротьби з туберкульозом люди з усього світу демонструють свою підтримку хворим на цю недугу та акцентують увагу на її соціально-політичній складовій.

Серед країн Східної Європи Україна є регіоном з високим рівнем захворюваності на туберкульоз. І хоча у 2016 році показники знизилися на 2,2%, проте на тлі загального зниження – у 13 областях країни відбулося зростання. Усього в Україні зареєстрували 23 тисячі нових випадків, із них 779 – серед дітей і підлітків.

Досягнення у боротьбі з туберкульозом та нагальні проблеми обговорили вчора, 27 березня, під час прес-брифінгу «Протидія поширенню туберкульозу на Чернігівщині».

Начальник Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш повідомив, що в області впроваджено сучасні експрес-методи ранньої діагностики туберкульозу, створено електронний реєстр хворих, відкрито чотири відділення для лікування хворих на хіміорезистентний туберкульоз в обласному протитуберкульозному диспансері.

На Чернігівщині спостерігається позитивна динаміка захворюваності – зниження на 3,6%.

 

 

На певних досягненнях у протидії туберкульозу також акцентував увагу головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру, голова постійної комісії облради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО Микола Дейкун:

В області активно запроваджуються сучасні моделі амбулаторного лікування хворих на туберкульоз. Серед них: ДОТ-кабінети на базі протитуберкульозних кабінетів центральних районних лікарень, лікування вдома під безпосереднім наглядом медичних працівників за допомогою скайп-зв'язку тощо.

 

 

Зауважив Микола Дейкун і на важливій події для Чернігівщини, що відбулася у березні цього року, – підписання грантової угоди з Урядом Японії за програмою «Кусаноне» про надання благодійної допомоги на придбання медичного обладнання для обласного протитуберкульозного диспансеру.

При цьому головний лікар профільного обласного медзакладу зауважив, що на сьогодні нагальною є потреба приведення лікувального корпусу до сучасних стандартів інфекційного контролю, згідно з якими один пацієнт закладу має перебувати в окремому боксі.

Пряма мова:

 

Також Микола Дейкун наголосив на соціальному аспекті недуги. Туберкульоз – дзеркало соціально-економічного благополуччя в країні. Тож в державах із соціально-економічними кризами та низьким рівнем життя людей ця хвороба поширюється швидко.

Проте сучасні тенденції захворюванності свідчать, що туберкульоз перестає бути лише «хворобою бідних», у зоні ризику перебувають абсолютно всі. Тому надзвичайно важливою є профілактика захворювання.

 

 

Як стверджують медики, раннє виявлення хвороби і дотримання правильного лікування – запорука успішного одужання. Однак, загрозою є активне поширення стійких форм туберкульозу, лікування яких триваліше і менш успішне.

Науковці всього світу та українські спеціалісти постійно шукають нові шляхи боротьби з туберкульозом – працють над вдосконаленням препаратів для діагностування та лікування хвороби.

Зокрема, Микола Дейкун повідомив про один із новітніх препаратів – бедаквілін, який застосовується для лікування найважчих форм туберкульозу. Результати дослідження свідчать, що застосування цього препарату дозволяє вилікувати хворобу лише за 6 місяців замість 20. Найближчим часом й Україна має отримати бедаквілін безкоштовно у рамках проекту USAID «Challenge TB» – безоплатних поставок у країни із найвищим рівнем захворюваності на мультирезистентний туберкульоз.

Зауважив головний лікар тубдиспансеру і на важливості зміни ставлення самих громадян до захворювання. Необхідно всім більш відповідально ставитися до свого здоров’я, у тому числі медичним та соціальним працівникам, обов’язково дотримуватися профілактичних заходів.

Пряма мова:

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

 

 

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода