back

Кайдашева сім’я у сучасних реаліях

03-03-2015 16:18

Як показує практика, найбільш поширеними і складними є саме межові спори. Відразу ж згадується твір Івана Нечуй-Левицького «Кайдашева сім'я», де здавалося б одна сім'я не може поділити дерево на межі власних земельних ділянок. Парадоксом є те, що і зараз, в XXI столітті незалежній, демократичній, соціальній державі Україні відомі неодиничні випадки, коли земельні суперечки між сусідами тривають десятиліття, і часто такі ситуації не можуть вирішити ні органи місцевої самоврядності, ні суди.

Через що найчастіше виникають конфлікти при суміжному землеволодінні та землекористуванні? Йдеться про випадки, коли сусіди, господарюючи на своєму шматку землі, спричиняють одне одному незручності: затіняють частину ділянки, що не дає вирощувати там городину, задимлюють, розводять смітники, завдають якоїсь шкоди.

Ще одна категорія конфліктів – зумисне (або й незумисне) привласнення частини ділянки сусіда. Наприклад, паркан поставили, забравши собі межу. Або під час оранки межу добряче підрізали. Значна частина суперечок пов’язана з порушенням однією стороною будівельних норм – надто близько стоїть будівля, надто високі паркани тощо. Тож, щоб не доводити до конфліктів та суперечок, варто при будівництві й облаштуванні своєї ділянки чітко дотримуватись будівельних, землевпорядних і санітарних норм.

Сусідські спори через межі ділянки – явище поширене. Вирішувати їх можна як по совісті, так і згідно із законом. Якщо спірне питання не виходить вирішити мирним шляхом, можна залучити до процесу третіх осіб. Статтею 158 Земельного кодексу України чітко визначено, що подібного роду питання вирішують суди, органи місцевої самоврядування та центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин. Лише суд розглядає спори про володіння і розпорядження землями, які знаходяться у власності громадян. Конфлікти ж, пов'язані з кордонами земельних ділянок, які знаходяться в межах населеного пункту, а також з правилами добросусідства, вирішують органи місцевої самоврядності (сільські, селищні та міські ради). Проблемами земель, що знаходяться за межами населених пунктів, а також встановленням сервітуту займаються центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Вразі якщо земельний спір виникає з причини порушення однією із сторін вимог земельного законодавства в частині встановленого порядку набуття і реалізації права на землю, невиконання вимог щодо використання земельних ділянок за цільовим призначенням; законності укладання цивільно-правових угод, передачі у власність та користування земельних ділянок, відповідно до повноважень дане питання розглядає центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері здійснення державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі (Держсільгоспінспекція). Тільки протягом зимового періоду січня – лютого до Державної інспекції сільського господарства в Чернігівській області надійшло на розгляд понад шести десяти звернень від фізичних та юридичних осіб щодо врегулювання земельних відносин. За всіма зверненнями надано правову оцінку та вирішені проблемні питання відповідно до наданих повноважень. А що ж нам чекати коли населення у весняно-літній період масово вийде на свої городи та присадибні ділянки ?

Слід зазначити, що від достовірності інформації, яка поступає в автоматизовану систему Державного земельного кадастру України в результаті виконання робіт по встановленню кордонів земельних ділянок в натурі, залежить законне і раціональне використання земельних ресурсів.

Але при розгляді скарг та звернень до Держсільгоспінспекції в непоодиноких випадках доводиться стикатися з невідповідністю даних зазначених в автоматизованій системі відносно до фактичного розташування земельних ділянок та факти накладання земельних ділянок одна на одну. Таки випадки спостерігаються практично на всій території області. Аналізуючи дану ситуацію так і хочеться висловиться – шановні наші громадяни, ласкаво просимо в національну гру "Кайдашева сім'я".

Враховуючи ситуацію що склалася в країні Державна інспекція сільського господарства в Чернігівській області звертається до всіх землекористувачів і розпорядників земельного фонду області не порушувати вимог чинного законодавства, приступати до використання земельних ділянок тільки після оформлення правовстановлюючих документів на землю, своєчасно сплачувати податок на землю та орендну плату за використання земельних ділянок незалежно від форми власності.


Державна інспекція сільського господарства в області

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода