back

Чернігівський педіатр отримав титул Почесного Доктора наук Англія Раскін Університету

27-11-2014 10:09

Нещодавно в Англія Раскін Університеті, що в місті Челмсфорд (графство Ессекс), відбулось нагородження Почесними титулами Доктора наук представників Великої Британії та інших країн.

Серед вісьмох нагороджених – наш співвітчизник, директор обласного Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Василь Пасічник. Він педіатр за освітою, організатор охорони здоров’я вищої категорії, кандидат медичних наук, Заслужений лікар України, кавалер «Ордена князя Ярослава Мудрого» V ступеню, який понад 50 років віддав справі охорони здоров’я дітей. Василь Пасічник - перший українець, який отримав диплом Почесного Ступеню «Доктора медичних наук» цього університету. Ця нагорода присвоєна за вагомий внесок у «створення системи реабілітації дітей-інвалідів, яка є ролевою моделлю для випускників університету і прикладом того, чого можна досягти завдяки таланту, рішучості і напруженій праці».

Свою трудову діяльність, після завершення навчання в Львівському медичному інституті, розпочав на посаді дільничного педіатра на Волині. Пройшов професійний шлях до головного педіатра, а пізніше - заступника завідувача обласним відділом охорони здоров’я з питань охорони материнства і дитинства та медичних проблем аварії на ЧАЕС Чернігівської області.

Висококваліфікований фахівець, здібний організатор системи охорони здоров’я. Здійснив значний особистий внесок в удосконалення системи надання медичної допомоги дітям Чернігівщини, домігся суттєвого зниження показників дитячої смертності.

Василь Пасічник - активний учасник з’їздів педіатрів, симпозіумів конференцій, в тому числі міжнародних; має понад 50 друкованих статей та науково-практичних повідомлень; широко пропагує роботу Центру серед спеціалістів України та за кордоном.

Для надання допомоги дітям–інвалідам, кількість яких значно зросла після Чорнобильської катастрофи, у 1992 році групою лікарів на чолі з Василем Пасічником розроблено Концепцію щодо реабілітації дітей-інвалідів, яка пройшла рецензування в наукових установах Києва і отримала схвалення.

Для реалізації Концепції в 1993 році міськвиконком зареєстрував організацію «Центр медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження», метою якої було створення недержавного неприбуткового закладу нового типу для надання комплексної медико-соціальної допомоги цій категорії дітей. За допомогою благодійних організації з Великої Британії, США і Бельгії при активній підтримці органів місцевої влади було створено реабілітаційну базу. Центр розпочав роботу у 1996 році.

Василю Пасічнику вдалося сформувати колектив висококваліфікованих фахівців: лікарів, психологів, педагогів, фізичних реабілітологів, які забезпечують комплексну медико-соціальну реабілітацію дітей-інвалідів.

У жовтні 2001 року на базі Центру «Відродження» відкрито обласне відділення для реалізації державної програми – постанови Кабінету Міністрів України «Про Концепцію ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів». У 2006 році створено державний заклад «Обласний Центр медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів». Згодом побудовано спальний корпус, що дало змогу забезпечити реабілітацією дітей з особливими потребами з усієї області.

Експерти дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) доктор Мартін Бакс (Лондон) – голова Європейської академії дитячої інвалідності та професор з психіатрії Григорі О’Брайен (Ньюкасл) після ознайомлення з роботою Центру зробили позитивні висновки щодо організації реабілітації дітей-інвалідів. Було рекомендовано використовувати досвід роботи Центру в інших регіонах України.

На сьогодні заклад є базою для проходження практики студентами – майбутніми соціальними працівниками, соціальними педагогами, психологами.



Управління охорони здоров’я ОДА

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода