back

Засідання робочої групи «Законодавче та інституційне забезпечення реформ» Регіонального комітету з економічних реформ

14-04-2010 | 16:59

Проблемні питання економічної сфери області, вирішення яких потребує внесення змін до законодавства, обговорили 14 квітня в облдержадміністрації члени робочої групи Регіонального комітету з економічних реформ „Сталий економічний розвиток, бізнес клімат та інвестиції. Міжнародна інтеграція і співпраця”. Провела засідання голова робочої групи, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус.

Обговорення відбулося за такими напрямами: дерегуляція і розвиток малого та середнього бізнесу, залучення іноземних інвестицій, поглиблення торгово-економічного співробітництва з країнами СНД.

На думку заступника начальника головного управління економіки облдержадміністрації Світлани Полторацької задля практичного вирішення нагальних проблем розвитку підприємництва, першочергово необхідно прийняти закон, який би сприяв розширенню самозайнятості населення, створенню нових робочих місць, забезпеченню стабільних надходжень коштів до бюджету, внесенню вагомого значення для формування конкурентного середовища. Доцільно було б прийняти Закон України “Про адміністративні послуги”, щоб посприяти становленню, впорядкуванню та подальшому розвитку системи надання адміністративних послуг на чітко визначених правових засадах, дати змогу задовольнити потреби споживачів адміністративних послуг, забезпечити захист їх прав та інтересів.

Члени робочої групи також підтримали внесення змін до таких Законів України: “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” щодо скорочення переліку контролюючих органів; “Про ліцензування певних видів господарської діяльності” щодо зменшення переліку ліцензій на ті види господарської діяльності, здійснення яких не потребує дотримання особливих вимог, не містить загроз життю та здоров’ю громадян і не пов’язане з негативним впливом на навколишнє середовище; „Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності” щодо подальшого удосконалення відносин, які виникають між дозвільними органами, державними адміністраторами та суб'єктами господарювання.

Торкнулися на засіданні й причин, які заважають притоку іноземних інвестицій в економіку Чернігівщини. Це, в першу чергу, недосконалість законодавства щодо залучення інвестицій. Протягом останніх 2 років Кабінет Міністрів України замість спрощення системи погодження навпаки вніс значну кількість змін до законодавчих актів, які додатково бюрократизують процес надання дозволів, необхідних для впровадження інвестиційних проектів, та суттєво ускладнюють їх реалізацію.

Негативно впливає на інвестиційну привабливість нашого регіону скасування Верховною Радою України дії спеціального режиму оподаткування на територіях пріоритетного розвитку.

Неврегульованість питання земельних аукціонів та невизначеність механізму їх проведення – ще один фактор, який гальмує залучення інвестицій в економіку області.

Заступник начальника головного управління економіки облдержадміністрації Юрій Сухомлин наголосив на необхідності внесення змін до нормативних актів, якими регулюється зовнішньоекономічна діяльність. Обов’язково повинна бути розроблена державна програма підтримки українського експорту. Доцільно було б сформувати єдину систему страхування ризиків під час здійснення зовнішньоекономічних операцій, прискорити процес ратифікації міжнародних угод щодо прикордонної ярмаркової торгівлі.

Ці та інші пропозиції, які були внесені під час засідання робочої групи, будуть узагальнені та направлені до Національного Комітету економічних реформ.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації