back

Соціальні виплати: вдосконалення триває

14-04-2010 | 16:58

13 квітня заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус провела засідання робочої групи з питань реалізації основних напрямків удосконалення системи соціальних виплат населенню. Йшлося про виконання спільного наказу Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту України від 14.04.2008 року „Про затвердження порядку обміну інформацією про припинення виплати допомоги при народженні дитини батькам (опікунам, усиновителям), прийомним батькам та батькам-вихователям” та впровадження проекту Світового банку „Удосконалення системи соціального захисту” в області.

Як повідомила заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Алла Здор, зазначений документ доведений до відома медичних працівників області, відповідними наказами призначені особи, відповідальні за своєчасне надання інформації про випадки, які можуть вплинути на призначення або припинення виплат допомоги при народженні у відділи праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій та виконавчих комітетів міських та районних рад.

У лікарнях створено реєстри дітей, які проживають у соціально неблагополучних сім’ях. За дітьми 1-го року життя та за дітьми у віці до 3-х років організовано систематичне медичне спостереження. Всі діти охоплені профілактичними оглядами.

Так, протягом 2009 року педіатричною службою області підготовлено та направлено 200 повідомлень про незадовільні умови проживання і харчування немовлят, що створювало загрозу для їх здоров’я і життя, 18 – про припинення соціальних виплат.

Також відповідно до чинного законодавства районними, міськими педіатрами порушуються клопотання про позбавлення батьків батьківських прав, негайне відібрання дітей із сімей, якщо подальше перебування у сім’ї становить загрозу їх життю та здоров’ю.

Зазначалося й про недосконалість наказу. Так, у ньому не прописано, ситуації, коли дитина знаходиться на стаціонарному лікуванні, а батьки її не відвідують, не цікавляться станом здоров’я дитини, або лише зрідка цікавляться, а ліки не купують. Зокрема, у відділенні інтенсивної терапії новонароджених обласної дитячої лікарні в 2009 році 10 новонароджених отримували лікування виключно за кошти закладу. Вартість лікування у цьому відділенні однієї дитини в день обходиться лікарні у 100-110 гривень. Загальна ж вартість медикаментозного забезпечення однієї дитини в день у лікарні становила 7,64 грн.

Протягом 3 місяців поточного року обласна дитяча лікарня на адресу служб у справах дітей направила 12 письмових повідомлень про порушення батьками прав дитини на життя та здоров’я, 1 повідомлення про неналежний догляд за дітьми та 3 повідомлення про невідвідування дітей.

Як зауважила заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Інна Снегерьова, основна політика наказу ґрунтується на тому, щоб дитина залишилася в сім’ї, тому, в ньому, на жаль, відсутні важелі впливу на недобросовісних батьків.

Координатор з питань впровадження Проекту МБРР „Удосконалення системи соціального захисту” в Чернігівській області Лідія Верещака розповіла про впровадження єдиної технології прийому громадян в районних та міських управліннях праці та соціального захисту населення в рамках реалізації основних напрямків вдосконалення системи соціальних виплат населенню.

Так, за її словами, протягом 4 років дії проекту вдалося багато чого зробити і Чернігівщина серед інших регіонів виглядає досить пристойно. 26 управлінь області адаптували свою систему надання всіх видів державних соціальних допомог до вимог Світового банку. Таким чином, призначення всіх видів державних соціальних допомог проводиться управліннями праці та соціального захисту населення за єдиною заявою в рамках реалізації проекту «Удосконалення системи соціальної допомоги». Це дало змогу спростити існуючу процедуру при призначенні всіх видів державних соціальних допомог, провести зміни в організації роботи управління, запровадити прогресивні технології в частині надання соціальних виплат та більш ефективно й максимально оперативно виконувати поставлені завдання, прискорюючи процес надання допомоги від подачі заяви до отримання самої допомоги.

Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації