back

Володимир Хоменко провів засідання Колегії облдержадміністрації

29-04-2010 | 16:44

Підсумки виконання Програми соціально-економічного розвитку та місцевих бюджетів області за І квартал 2010 року та забезпечення виконання в області встановлених Кабінетом Міністрів України планових завдань з наповнення бюджету Пенсійного фонду та погашення заборгованості розглянуто сьогодні на засіданні Колегії облдержадміністрації.

На початку засідання Володимир Хоменко представив першого заступника голови облдержадміністрації Станіслава Прокопенка, призначеного на цю посаду згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації від 29 квітня 2010 року № 93-ос за погодженням з Кабінетом Міністрів України, Міністерством регіонального розвитку та будівництва України.

Аналізуючи роботу області з початку 2010 року, начальник головного управління економіки облдержадміністрації Леонід Подоляк, зокрема, зазначив, що її економічна та соціальна сфери продовжувала перебувати під негативним впливом наслідків світової фінансово-економічної кризи.

Обсяги виробництва промислової продукції порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшились на 2,1%. Зросли обсяги в металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів, целюлозно-паперовому виробництві, видавничій діяльності, хімічній та нафтохімічній промисловості. Падіння обсягів спостерігалося у виробництві будівельних матеріалів, машинобудуванні, обробці деревини та виробництві виробів з деревини, легкій промисловості, виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів. У той же час, у березні порівняно з лютим промислове виробництво зросло на 21,6 %. Найвищі темпи зростання спостерігалися у металообробці, обробці деревини та виробництві виробів з деревини, виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, машинобудуванні.

Валова продукція сільського господарства по всіх категоріях господарств зросла на 1,5 %, а у сільгосппідприємствах - на 7%.

В економіку області за 2009 рік залучено 1588,2 млн.грн. інвестицій в основний капітал, що становить 46,4 % до 2008 року. Іноземних інвестицій за 2009 рік було залучено 3,85 млн. дол. США.

Найбільших втрат зазнала будівельна галузь, де з позитивною динамікою у І кварталі 2010 року спрацювали лише Щорський і Корюківський райони. У той же час, не велись будівельні роботи у Бобровицькому, Варвинському, Куликівському та Семенівському районах. Найбільше відставання допустили Ніжинський, Ічнянський, Коропський райони та м.Ніжин. Це призвело до зменшення в цілому по області обсягів виконаних будівельних робіт на 46,2 %.

Рівень зареєстрованого безробіття знизився порівняно з початком року на 0,1 відсотковий пункт і станом на 01.04.2010 склав 2,6 %.

За І квартал 2010 року створено 3,8 тис. нових робочих місць (+2,8 % до відповідного періоду 2009 року).

Загальна сума боргу із виплати заробітної плати за січень-лютий поточного року порівняно з початком року зросла на 31,4 % і на 1 березня 2010 р. складала 32,7 млн. грн., з яких борг працівникам економічно активних підприємств (включаючи борги попередніх років) зріс на 18,1 % і становив майже 23,1 мільйона гривень.

Наростили заборгованість з початку цього року 20 територій. Найбільші її суми мають міста Чернігів, Ніжин і Прилуки, а також Менський, Прилуцький та Козелецький райони.

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко назвав неприпустимим той факт, що борги із заробітної плати продовжують зростати, хоча самі підприємства працюють не у збиток, і доручив розібратися у ситуації відповідним контролюючим органам.

У галузі сільського господарства одним з основних завдань керівник області визначив вдосконалення системи розрахунків за майнові і земельні паї та раціональне використання земель, що зараз не обробляються.

Загалом же, підкреслив Володимир Хоменко, попереду напружена спільна робота як в економічній, так і в соціальній сферах, адже стратегічними пріоритетами сьогодні Глава держави називає підвищення стандартів якості життя громадян, розбудову динамічної моделі розвитку економіки, забезпечення ефективної та справедливої політики стабільної державної влади.

Він повідомив, що до кінця травня в державі буде сформована програма стратегічних реформ в Україні, в якій окреслено такі основні напрямки, як забезпечення сталого економічного розвитку, комфортного бізнес-клімату та залучення інвестицій; технологічна модернізація економіки і розвиток інфраструктури; створення умов для економічного розвитку територій (передусім, сільських і монофункціональних міст); формування нової якості міжнародної інтеграції та економічної співпраці; реформа соціальної сфери.

В основу стратегічних реформ закладається створення надійної бази для макроекономічної стабільності, підвищення конкурентоспроможності української економіки та якості життя населення, а також розвиток міжнародного співробітництва.

Наразі розробляється і проект програми дій Уряду, в основу якої покладені цілі, визначені програмою Президента України «Україна для людей».

Проект Програми діяльності Уряду передбачає чітко побудовану траєкторію розвитку всіх галузей, всіх сфер із системними балансами: енергетичним, продовольчим, фінансовим, демографічним та іншими, а також визначає сигнальні терміни виходу на певний рівень розвитку.

У Програмі також визначаються етапи діяльності. По-перше, поточна Програма діяльності Уряду - на 2,5 роки (до виборів нового складу парламенту). Основні завдання цього періоду:

- вихід з кризи;

- закріплення тенденцій сталого розвитку;

- подолання бідності.

Кінцеві параметри - перевищення обсягу валового виробництва, який був до кризи.

Наступний етап, що завершиться через 5 років від сьогодні, це етап прискореного зростання на базі інноваційно-інвестиційної моделі та системних реформ, які на той час уже запрацюють.

Кінцеві параметри цього етапу - перевищення рівня ВВП, який був в 1990 році, і подвоєння доходів громадян.

І третій етап - із завершенням через 10 років – це робота економіки в умовах створення нових постіндустрійних галузей, перетікання левової частки валового внутрішнього продукту у високотехнологічне виробництво і сферу послуг.

В кінці цього етапу Україна подвоїть валовий внутрішній продукт, а доходи громадян досягнуть рівня європейських сусідів. Валовий внутрішній продукт на душу населення повинен бути на рівні, як мінімум, країн - нових членів Євросоюзу.

Фактично йдеться про дві п’ятирічки розвитку. Перша – відновлення і модернізації, друга – постіндустріального прискорення.

«Усі ці загальнодержавні пріоритети ми маємо взяти за основу нашої з вами роботи», - наголосив Володимир Хоменко.

Він також підкреслив, що наразі основне – прийняття обласного та місцевих бюджетів та доручив відповідним управлінням і профільним підрозділам облдержадміністрації активно долучитися до підготовчої роботи, щоб прийняти основний фінансовий документ області до кінця другої декади травня, а місцеві бюджети – до кінця місяця.

Про забезпечення виконання в області встановлених Кабінетом Міністрів України планових завдань з наповнення бюджету Пенсійного фонду та погашення заборгованості присутніх поінформував начальник головного управління Пенсійного фонду України в області Петро Кулініч.

Він зазначив, що для забезпечення фінансування виплати пенсій 382,2 тис. пенсіонерів області у першому кварталі поточного року до бюджету головного управління Пенсійного фонду України в області з усіх джерел фінансування надійшло 1065,5 млн.грн., що становить 114,8% до відповідного періоду минулого року. З Державного бюджету України на фінансування пенсійних програм та покриття дефіциту коштів Пенсійного фонду для виплати пенсій надійшло 339,4 млн.грн., ще 300,8 млн.грн. отримано по перерозподілу. Власних коштів надійшло у сумі 425,2 млн.грн., що на 43,4 млн.грн., або на 11,4% більше, ніж за відповідний період 2009 року. Доведені на перший квартал поточного року планові показники, з урахуванням доручення Уряду, виконано на 97,7%, недоотримано 10,2 млн.грн. На не виконання доведених завдань вплинули два основні чинники: низький рівень фактичних витрат на оплату праці та погіршення платіжної дисципліни страхувальників.

Значною залишається частка зареєстрованих суб’єктів господарювання, які взагалі не нараховують заробітну плату. За даними персоніфікованого обліку відомостей у 2009 році близько 31% застрахованих осіб області офіційно отримували заробітну плату нижчу від мінімальної.

Потребує підвищення рівень платіжної дисципліни суб’єктів господарювання. Станом на 1 квітня ц.р. 47 % боргу не сплатили економічно активні платники, протягом кварталу борг зріс на 2,7 млн грн або на 20,4% і склав 16,0 млн гривень. Підприємства державного сектору економіки області заборгували 7,4 млн грн або 21,7% від загальної суми. Підприємства, що є об’єктами права комунальної власності, мають борг 2,6 млн грн або 7,7% від загального боргу. На 9,0 % зросла недоїмка сільськогосподарських виробників і станом на 1 квітня ц.р. складає 2,1 млн грн або 7,3% в загальній сумі. За три місяці ц.р. недоїмка платників області збільшилась на 3,1 млн грн або на 12 % і склала 28,4 млн гривень.

За підсумками розгляду питання голова облдержадміністрації доручив керівникам районів і міст спрямувати зусилля на виконання встановлених Кабінетом Міністрів України планових завдань з наповнення бюджету Пенсійного фонду, погашення до кінця року на 50 % заборгованості діючих підприємств та в повному обсязі підприємств вугільної галузі.

По закінченні засідання Володимир Хоменко провів зустріч з представниками засобів масової інформації. У ході спілкування голова облдержадміністрації відповів на актуальні запитання стосовно соціально-економічного розвитку області. Зокрема, він зупинився на питаннях прийняття державного та місцевих бюджетів, перспектив покращення інвестиційної діяльності та розповів про підготовку області до відзначення 65-річчя Великої Перемоги.

Прес-служба облдержадміністрації