back

Засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

27-05-2010 | 10:01

Про недопущення загибелі людей на водних об’єктах та забезпечення пожежної безпеки на території області йшлося 26 травня на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке провів перший заступник голови облдержадміністрації Станіслав Прокопенко.

За даними управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації, протягом січня-травня 2010 року на водних об’єктах області загинуло 13 осіб, що у два рази менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Значна частина трагічних випадків зумовлена недостатнім облаштуванням пляжів і місць відпочинку на воді, проблемами у створенні сезонних рятувальних постів і медичних пунктів, порушеннями правил безпечної поведінки та купанням в необладнаних для цього місцях тощо.

У результаті обговорення даної проблеми комісія затвердила комплекс організаційних та практичних заходів, спрямованих на попередження загибелі людей на водних об’єктах. Серед них - обстеження й очищення дна пляжів, визначення їх кордонів та проведення паспортизації, забезпечення місць масового відпочинку наглядною агітацією щодо правил безпечного поводження на воді, створення сезонних рятувальних постів, постійне патрулювання представниками органів внутрішніх справ, громадських організацій як місць масового відпочинку на воді, так і узбережжя водних об’єктів з метою недопущення купання людей в заборонених місцях та забезпечення охорони правопорядку.

Оскільки значна частина нещасних випадків на воді трапляється з людьми у стані алкогольного сп’яніння, Станіслав Прокопенко наголосив на обов’язковій забороні продажу алкогольних напоїв у місцях масового відпочинку людей на воді.

Про стан виконання місцевими органами виконавчої влади та самоврядування “Програми забезпечення пожежної безпеки на території Чернігівської області на 2007-2010 роки” присутніх поінформував заступник начальника ГУ МНС України в області Микола Губенко.

Він повідомив, що аналіз наданих обласними управліннями, районними та міськими органами виконавчої влади матеріалів про стан виконання передбачених Програмою завдань свідчить про те, що більшість заходів виконується у зазначені терміни.

З позитивного боку відмічено роботу по забезпеченню належного протипожежного стану підвідомчих об’єктів, яку проводить управління охорони здоров’я облдержадміністрації. Крім заходів, передбачених Програмою, у 2009 році додатково була винайдена можливість придбання пожежних рукавів, знаків пожежної безпеки, проведення відповідної навчально-методичної роботи з працівниками тощо.

Разом з тим, окремими обласними управліннями та місцевими органами виконавчої влади на неналежному рівні виконуються завдання, передбачені Програмою.

Так, до цього часу Ічнянською районною радою не прийнято районну програму забезпечення пожежної безпеки. У Прилуцькому та Семенівському районах програми прийняті, але без уточнення конкретних показників виконання і джерел фінансування запланованих заходів.

З огляду на таку ситуацію райдержадміністраціям та міськвиконкомам доручено проаналізувати хід виконання Програми забезпечення пожежної безпеки на відповідних територіях у 2009 році, результати розглянути на засіданнях регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і вжити заходів щодо безумовного виконання завдань Програми.

Підсумовуючи засідання, Станіслав Прокопенко зауважив, що всі відповідні служби мають зосередити свої зусилля навколо збереження життя і здоров’я людей, та наголосив на безумовному виконанні прийнятих комісією рішень.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації