back

Взаємодія – запорука результативної роботи

10-12-2009 | 11:06

Підсумувати зроблене протягом року зібралися 9 грудня в облдержадміністрації члени координаційної ради у справах осіб з обмеженими фізичними можливостями. Провела засідання заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус.

Про те, як складаються та виконуються індивідуальні програми реабілітації інвалідів розповіли всі учасники реабілітаційного процесу.

Як повідомив т.в.о. начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Іван Богуш, до органів праці та соціального захисту населення за 11 місяців поточного року надійшло 14852 індивідуальні програми реабілітації інвалідів та дітей-інвалідів.

Відповідно до індивідуальних програм реабілітації органи праці та соціального захисту населення забезпечують інвалідів санаторно-курортними путівками та технічними засобами реабілітації: інвалідними колясками, палицям, милицями, ходунками, спеціальними засобами для самообслуговування, спеціальними меблями тощо; видають направлення на протезно-ортопедичні вироби: протези та ортези верхніх та нижніх кінцівок, протези стегна, для жінок протези молочних залоз, ортопедичне взуття, та допоміжні засоби для особистого догляду та нагляду; забезпечують інвалідів з ураженням зору засобами орієнтування та спілкування: різноманітними годинниками, диктофонами, тифломагнітолами; інвалідів з ураженням органів слуху – мобільними телефонами для спілкування. Інвалідів та дітей-інвалідів направляють до реабілітаційних установ різних форм власності.

На жаль, через брак коштів не всі можуть отримати те, чого вони потребують. Зокрема, на даний час на обліку для забезпечення санаторно-курортними путівками в органах праці та соціального захисту населення перебуває 3937 інвалідів та ветеранів війни, а санаторно-курортним лікуванням за рахунок коштів державного бюджету забезпечено лише 770 осіб, із яких 556 ветеранів війни.

Крім того, лише 30% виконання індивідуальних програм реабілітації забезпечують органи праці та соціального захисту населення, а решта 70% - інші учасники процесу.

Заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Марія Кальпета поінформувала як ведеться робота з оформлення індивідуальних програм для дітей-інвалідів. Так, із 238 дітей-інвалідів, що проживають в області, 194 дитини вже мають програми. Зокрема, їх мають всі діти, які живуть в інтернатах.

Як приклад позитивного досвіду процесу реабілітації Марія Петрівна привела створення сенсорних кімнат та кімнат релаксації в інтернатних установах.

Як зазначив, головний лікар обласного центру медико-соціальної експертизи Богдан Павлюк, на медико-соціальні експертні комісії покладаються не тільки завдання по складанню програм, а й контроль за їхнім виконанням та профілактика інвалідності.

Протягом поточного року міжрайонні МСЕК, а їх в області 13, виконали величезну роботу щодо складання програм і як результат – понад 14 тисяч осіб отримали реабілітаційні програми.

Пропозиція Богдана Михайловича про необхідність відкриття в області реабілітаційного центру для дорослих, який би координував усю роботу з реабілітації, підтримали усі учасники наради.

Директор обласного центру зайнятості Лідії Падалка відзначила той позитивний факт, що цього року спостерігається прискорення в процесі працевлаштування інвалідів. Так, протягом січня-листопада на обліку в службі зайнятості перебувало 533 інваліди, працевлаштовано 225.

Що зроблено в поточному році управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в області щодо вирішення проблем відновлення здоров’я та соціального статусу постраждалих на виробництві інвалідів розповів його керівник Віктор Рибальченко.

Призупинення або зниження обсягів виробництва на багатьох підприємствах будівельної галузі стало однією з вагомих причин зменшення на 23% кількості травмування працівників, але в той же час значно впали й надходження до фонду.

Підсумки роботи секретаріату Регіональної комісії з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів в області підбив Володимир Бєляєв.

За його словами, завдяки отриманим дозволам на право користування пільгами з оподаткування на підприємствах громадських організацій інвалідів було вивільнено коштів на суму 1 млн. 119,8 тис. грн. Для порівняння, за 2008 рік, загальна сума пільг з оподаткування у всіх підприємств та громадської організації інвалідів, яку вони отримали завдяки наданим дозволам, складала 923,4 тис. грн. Більша частина цих коштів спрямована на освоєння нових видів продукції, поповнення обігових коштів, придбання сировини та матеріалів, утримання соціальної сфери.

Голова Чернігівської громадської організації дітей-інвалідів „Гіппократ” Валентина Фрол розповіла про напрацювання своєї організації, успіхи юних, але надзвичайно обдарованих її членів. Валентина Андріївна також подякувала всім за розуміння проблем людей з особливими потребами, підтримку та бажання допомогти вирішити бодай частину питань, з якими стикаються інваліди у повсякденному житті.

Підсумовуючи роботу координаційної ради протягом 2009 року, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус відзначила її результативність та досягнення порозуміння між членами ради в усіх питаннях. Отже, варто сподіватися на плідну роботу і в подальшому.




Цього ж дня на черговому засіданні регіональної комісії з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів у Чернігівській області розглянули питання надання державної допомоги у вигляді пільг з оподаткування двом підприємствам громадських організацій інвалідів.

За результатами засідання пільги з оподаткування отримало Чернігівське учбово-виробниче підприємство Українського товариства сліпих, на якому сьогодні працює 101 інвалід, і підприємство "Центр соціально-трудової та професійної реабілітації інвалідів" Чернігівської громадської організації сімей, у яких виховуються діти-інваліди дитинства "Гіпократ".