back

Обговорено підготовку до оздоровчої кампанії 2009 року

22-04-2009 | 14:10

Взяти під особистий контроль питання першочергового, якісного оздоровлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із малозабезпечених та багатодітних сімей, дітей-інвалідів доручив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко керівникам міст та районів області під час розширеного засідання Колегії облдержадміністрації, на якому розглянуто стан підготовки до оздоровчої кампанії 2009 року.

Про роботу, яка ведеться в області у цьому напрямку, присутніх поінформував заступник голови облдержадміністрації Володимир Приходько.

Зокрема, він зазначив, що з метою якісного проведення оздоровчої кампанії 2009 року прийнято розпорядження голови облдержадміністрації від 25.03.2009 № 79, яким затверджено обласний план заходів щодо організації літнього оздоровлення і відпочинку дітей у 2009 році. Обласною державною адміністрацією налагоджена тісна співпраця між структурними підрозділами облдержадміністрації, причетними до дитячого оздоровлення.

Основне завдання, яке стоїть сьогодні, це координація зусиль органів влади щодо організації оздоровлення дітей з метою покращення якості надання оздоровчих послуг та збільшення кількості дітей, охоплених організованими формами оздоровлення, і перш за все дітей з числа соціально уразливих категорій.

За даними головного управління статистики у Чернігівській області станом на 1 січня 2009 року в області проживає майже 106 тисяч дітей та підлітків віком від 7 до 16 років.

Планується надати оздоровчі послуги понад 54 тисячам дітей шкільного віку, що складає понад 50% від їх загальної кількості.

Станом на 1 лютого заплановано роботу понад 500 таборів денного перебування, 32 заміських дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, 11 таборів праці та відпочинку та 2 наметових таборів. Крім того, оздоровлення та відпочинок дітей буде проводиться за межами області (переважно на узбережжях Чорного та Азовського морів). У 2009 році на організацію літнього оздоровлення дітей та учнівської молоді заплановано використати:

• з бюджетів районів та міст Чернігова, Ніжина, Прилук – понад 4,9 млн. грн. (у 2008 році - 5,3 млн. грн.);

• з обласного бюджету:

- управлінню у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації – 1296,6 тис. грн. разом з коштами на оздоровлення дітей працівників агропромислового комплексу (1210,4 тис. грн. у 2008 р.);

- управлінню освіти і науки облдержадміністрації – 5236,4 тис. грн. (3605,6 тис. грн. у 2008 р.);

- управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації – 2678,2 тис. грн. (планується оздоровити 1700 дітей у дитячих санаторних закладах області), (2269,9 тис. грн. у 2008 р.).

Головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації отримає путівки для оздоровлення дітей області, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, від Міністерства праці та соціальної політики. Але діти зазначеної категорії оздоровлюються лише на 16-18 % від потреби.

Всього заплановано використати влітку 2009 року на оздоровлення та відпочинок дітей шкільного віку понад 31 млн. грн. (майже 30 млн. грн. використано у 2008 році).

Протягом останніх двох років в області не був закритий чи перепрофільований жодний дитячий заклад оздоровлення та відпочинку, але наявна база не задовольняє потреб області. Проблемою залишається матеріально-технічне забезпечення стаціонарних дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. Спеціальних коштів для ремонту будівель, купівлі меблів, інвентарю немає. Місцевими бюджетами закладено видатки на проведення оздоровлення, але не передбачено кошти на розвиток матеріально-технічної бази заміських(міських) та санаторного типу дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

Голова облдержадміністрації підкреслив: місцева оздоровча база повинна бути використана в повному обсязі.

Збереження та зміцнення обласної мережі закладів оздоровлення та відпочинку незалежно від форм власності він назвав одним з першочергових заходів, які необхідно вжити. Володимир Хоменко також повідомив, що ситуація з санаторіями «Остреч» та «Десна» знаходиться під його особистим контролем.

Керівник області також визначив основні напрямки забезпечення якісного проведення оздоровчої кампанії, до початку якої залишилося зовсім небагато часу. Це, перш за все, безумовне забезпечення безпеки перебування дітей у оздоровчих закладах, у т. ч. дотримання дитячими оздоровчими закладами області вимог санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму, протипожежної безпеки та правил охорони життя людей на водних об'єктах і охорони праці. Це стосується усіх типів дитячих закладів відпочинку та оздоровлення області.

Так ж планується впровадження в роботу дитячих оздоровчих та відпочинкових закладів потужної складової національно-патріотичного спрямування з урахуванням героїчного минулого нашого регіону (Батурин, Крути, Любич, козацтво).

Він також наголосив на необхідності своєчасного та повного використання коштів Фонду соціального страхування, що виділяються на часткове фінансування оздоровлення дітей.

Важливим чинником є також створення умов для організації змістовного, активного, здорового дозвілля молоді за місцем проживання.

Володимир Хоменко зауважив: питання дитячого оздоровлення повинні бути на постійному контролі органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, які повинні зробити комплексні перевірки щодо підготовки дитячих закладів оздоровлення та відпочинку до початку оздоровчої кампанії та під час її проведення.

Виконання зазначених завдань забезпечить належний рівень оздоровлення та відпочинку дітей у закладах оздоровлення та відпочинку області, - наголосив голова облдержадміністрації.