back

Володимир Хоменко: «Створення сучасних умов життя для сільського населення в соціальному, культурному і духовному розумінні – найперше завдання місцевої влади»

18-07-2013 | 16:38

Механізми фінансового стимулювання розвитку сільських територій повинні поєднуватися із залученням на договірній основі коштів підприємств, установ та організацій.

На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко під час пленарного розширеного засідання Колегії облдержадміністрації, на якому розглядалося питання щодо ролі аграрного бізнесу в розвитку соціальної інфраструктури сільських територій.

За словами очільника області, наразі у сільській місцевості накопичилося багато невирішених соціально-економічних проблем.

Сьогодні для українського села характерне таке явище, як зменшення чисельності населення. Майже третина його – пенсіонери. Працездатне населення та сільська молодь їдуть у міста.

Серед «хронічних» проблем села – невеликі доходи і, як наслідок, низькі показники якості життя, застаріле інфраструктурне забезпечення, ускладненість доступу сільських мешканців до медичних та освітніх послуг.

«Створення сучасних умов життя для сільського населення в соціальному, культурному і духовному розумінні – найперше завдання місцевої влади.

Як зазначив Президент України Віктор Янукович у щорічному Посланні до Верховної Ради України, підтримка сталого розвитку сільських територій, створення сприятливих умов для життєдіяльності та підвищення добробуту населення має відбуватись на основі максимально ефективного використання наявного природно-ресурсного потенціалу.

Механізми фінансового стимулювання розвитку сільських територій повинні поєднуватися із залученням на договірній основі коштів підприємств, установ та організацій», - підкреслив Володимир Хоменко.

Аналізуючи нинішню співпрацю бізнесу і громади, директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Максак зауважив, що село живе в першу чергу там де аграрним підприємством керує людина, яка вийшла з цього села. Сьогодні на прикладі двох підприємств – фермерського господарства «Бутенко» Менського району та СТОВ «Віра» Городнянського району – керівники районів у цьому пересвідчилися.

В таких селах працюють всі установи для потреб селян, працівники забезпечуються житлом, будуються водогони, газифікуються населенні пункти, ремонтуються дороги, відновлюються світло на вулицях, є дома для пристарілих, діти їздять відпочивати, платяться стипендії кращим учням і ряд інших благ.

За дорученням голови облдержадміністрації розроблена методика участі агробізнесу в соціальному житті села. Принцип підходу: бал землі, утримання тваринництва, більша участь тих господарств, які займаються вирощуванням високорентабельних видів культур з тим, щоб стимулювати збереження родючості землі.

Незважаючи на обговорення даного питання на сходах сіл за участю представників аграрного бізнесу, голів районних державних адміністрацій та районних рад, на сьогодні укладено 477 соціальних угод.

Укладеними угодами між територіальними громадами та орендарями сільгоспугідь передбачено внесок останніх в розвиток інфраструктури сіл в розмірі нижче сум задекларованих перед сільськими громадами.

Загалом по області станом на 01 липня поточного року допомога підприємств для підтримки села на різні потреби складала 30 млн.грн.

У 2012 році на підтримання в належному стані соціальної сфери сільської місцевості області з державного бюджету було спрямовано асигнувань на загальну суму 159,3 млн. грн. За рахунок зазначених коштів здійснювалось будівництво, реконструкція та ремонт 124 об’єктів соціальної сфери.

З метою підвищення соціально-побутового рівня сільських мешканців за підтримки обласної Програми індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» за 2012 рік введено в експлуатацію 66 житлових будинків, придбано 12 селянських садиб, споруджено 24,6 км вуличних розподільчих мереж, газифіковано 330 житлових будинків. Сім’ям надано 270 довгострокові кредити на суму 7,9 млн.грн. для розвитку особистих селянських господарств. Вартість введених в дію основних фондів склала 17,3 млн. грн.

Як наголосив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, у сучасних умовах вирішення питань, пов’язаних зі створенням належних умов для проживання, забезпеченням розвитку соціальної інфраструктури села, повинні взяти на себе як держава, так і аграрний бізнес.

«Робота місцевих органів влади щодо вирішення соціально-економічних проблем села має спрямовуватися не тільки покращення тих чи інших показників, але, передусім, на реальне поліпшення ситуації в кожній сільській чи селищній громаді.

Це, зокрема, стимулювання малого і середнього бізнесу, розвиток обслуговуючих кооперативів на селі, сільського зеленого туризму, народних промислів.

Тільки спільними зусиллями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування за участі аграрного бізнесу ми зможемо забезпечити виконання на регіональному рівні завдань та доручень Президента України щодо створення належних умов для розвитку сільських населених пунктів», - підкреслив очільник області.

У засіданні Колегії облдержадміністрації також взяв участь народний депутат України Владислав Атрошенко.

Прес-служба облдержадміністрації