back

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко: «Зусилля всіх владних структур мають бути спрямовані на розв’язання невирішених проблемних питань»

23-05-2013 | 14:00

На цьому очільник області наголосив під час розширеного засідання Колегії облдержадміністрації, на якому розглянуто підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку, бюджету області за І квартал 2013 року.

Аналізуючи хід виконання головної Програми року в.о. заступника голови облдержадміністрації Леонід Подоляк зазначив, що зусиллями обласної державної адміністрації у тісній співпраці з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, господарюючими суб’єктами, забезпечено позитивну динаміку по більшості макроекономічних показників.

Однак, через невиконання окремими районами і містами ряду параметрів Програми, досягти більшого не вдалося.

В агропромисловому секторі, який в останні роки став домінуючою галуззю, у І кварталі забезпечено приріст валової продукції по всіх категоріях господарств на 1,6%, а за підсумками січня-квітня – на 2,5%.

Серед позитивів розвитку тваринництва варто відзначено збільшення по всіх категоріях господарств поголів’я ВРХ, свиней та птиці.

У рослинництві сільськогосподарських культур під цьогорічний урожай прогнозується посіяти на площі понад 1,1 млн га, що на 15,2 тис. га більше 2012 року.

З метою технічного переоснащення галузі сільськогосподарськими підприємствами у І кварталі закуплено техніки і обладнання на 81,1 млн грн.

Значною мірою цьому сприяло збільшення грошових надходжень від реалізації продукції, обсяг яких зріс в порівнянні з відповідним періодом 2012 року майже на третину і перевищив 1,3 млрд гривень. В основному це продукція рослинництва, яка в останні роки стала ще й важливою складовою експорту.

Обсяги промислового виробництва у І кварталі не досягли минулорічного рівня.

Перш за все, це стосується видобування вуглеводнів, яке скоротилось на 17,7 % як внаслідок природного виснаження родовищ, так і через суттєве скорочення випуску продукції Гнідинцівським газопереробним заводом та зменшення виробництва електроенергії Чернігівською ТЕЦ у зв’язку з модернізацією обладнання.

У січні-березні обсяг капітальних інвестицій суттєво перевищив минулорічний рівень і склав 450 млн грн.

Суттєво - на 19% порівняно з аналогічним періодом минулого року - зріс і обсяг прямих іноземних інвестицій, який станом на 01.04.2013 склав 118,3 млн дол. США.

З початку року позитивну динаміку демонструє будівельна галузь, підприємствами якої за січень-березень виконано робіт на 72,3 млн гривень, що на 14,5% більше, ніж у І кварталі 2012 року.

В той же час, у третини районів будівельні організації взагалі не працювали, а у м. Чернігові, - зменшили обсяги приблизно на чверть.

Як і у попередньому році, продовжується реалізація програм:

- «Доступне житло»;

- «Підтримки розвитку житлового кредитування молоді на 2011-2020 роки»;

- підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім»;

- здешевлення вартості іпотечних кредитів;

- забезпечення житлом пільгових категорій населення.

Почне реалізовуватись обласна програма забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа.

В центрі уваги облдержадміністрації залишаються питання поліпшення бізнес-клімату, реформування системи надання адміністративних послуг, створення сприятливих правових, економічних, організаційних умов для ведення бізнесу.

У рамках обласної Програми розвитку малого та середнього підприємництва прокредитовано підприємницькі проекти на 696 тис. гривень, продовжувалась його інформаційна, навчальна та консультативна підтримка.

Важливим напрямком роботи Леонід Подоляк назвав створення до кінця поточного року в кожному районі та містах обласного значення центрів надання адміністративних послуг. Це визначено відповідним Законом України та Національним планом дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ.

Сьогодні такі центри відкрито лише у Чернігові, Прилуках та Городнянському і Носівському районах.

На споживчому ринку зберігається позитивна динаміка на фоні утримання стабільної цінової ситуації. Як у березні, так і у квітні індекс споживчих цін був нижчим як по відношенню до грудня 2012 року, так і до середнього по Україні.

Продовжувалася робота по реалізації Програми реформування та розвитку житлово-комунальної сфери.

Обсяги капіталовкладень на виконання заходів з технічного переоснащення підприємств галузі у І кварталі склали 21,6 млн гривень.

На благоустрій міст, селищ та сіл з місцевих бюджетів профінансовано 13,9 млн грн.

Енергозберігаючі заходи, впроваджені з початку року, дають можливість економити щорічно 6,8 тис. тонн умовного палива.

Що стосується рівня оплати праці, то в області він зростає дещо вищими темпами, ніж в середньому по Україні.

Середньомісячна заробітна плата у середньому за січень-березень складала 2335 грн, а у березні 2013 року - 2485 грн. Відмітку по рівню заробітної плати 2000 грн перетнули 17 територій.

Підвищення державних соціальних стандартів сприяло зростанню середнього розміру пенсій, який на 1 квітня становив 1347 грн, що в півтора рази перевищує прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність та майже на 185 грн – минулорічну відповідну дату.

Разом з тим, подальшої нашої уваги потребують питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати та недоїмки по єдиному внеску.

У сфері соціального захисту дітей протягом І-го кварталу до альтернативних форм сімейного виховання влаштовано ще 10 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування.

Таким чином загальне число вихованців прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу збільшилось до 366 осіб, кількість прийомних сімей зросла до 192.

Сімейними формами виховання вже охоплено 78,3% дітей цієї категорії.

У сфері освіти акценти спрямовано на реалізацію соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України», зокрема пріоритетними є завдання щодо розширення мережі дошкільних навчальних закладів, модернізації спортивних майданчиків, створення необхідних умов для творчого розвитку дітей у рамках проведення Року дитячої творчості, забезпечення рівного доступу до освіти дітей-сиріт та дітей з особливими потребами.

На виконання обласної цільової Програми розвитку дошкільної освіти з початку року розпочали діяльність дошкільні заклади в с.Вороб'ївка Н.-Сіверського та с.Поділ Срібнянського районів.

З метою створення належних умов для здобуття якісної освіти школярами продовжується робота з оптимізації мережі загальноосвітніх навчальних закладів та покращення матеріально-технічної бази опорних шкіл.

Діяльність системи медичної допомоги області направлена на забезпечення населення доступною і якісною медичною допомогою та продовження реформ у цій сфері.

З початку року функціонує обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, з 1 лютого в м. Прилуки розпочав роботу Центр первинної медико-санітарної допомоги.

Завершено реконструкцію опікового та реанімаційного відділень в обласній лікарні, а також лікувального корпусу Щорської центральної районної лікарні.

Медичними закладами області отримано обладнання та апаратури на загальну суму 937,9 тис. грн.

В.о. голови облдержадміністрації зауважив: підсумки роботи господарського комплексу та соціальної сфери області у І кварталі свідчать, що не всі території доклали зусиль для виконання поставлених завдань у повному обсязі.

Зокрема, у сфері Економічного розвитку суттєво покращили загальний результат Щорський, Бахмацький та Менський райони, натомість його погіршили Носівський, Н.-Сіверський та Чернігівський.

Щодо Інвестиційної сфери, то тут зберігаються тенденції оцінки за підсумками 2012 року.

За напрямом «Державні фінанси» суттєво покращили загальний результат Ічнянський та Сосницький райони, а на останніх сходинках опинились Борзнянський, Менський, Ріпкинський.

За напрямом «Споживчий ринок» вперше до останньої п’ятірки потрапили Талалаївський та Коропський райони, перемістившись у загальному рейтингу на 22 та 18 місця відповідно.

За напрямом «Населення та ринок праці» відразу по 9 та 7 позицій відповідно втратили Коропський та Чернігівський райони.

У Житлово-комунальному господарстві суттєво покращили рейтинг Менський, Ніжинський та Щорський райони. Значно його погіршили – Носівський, Семенівський та Бахмацький.

За напрямом «Освіта та охорона здоров’я» найбільше поліпшили позиції Н.-Сіверський, Семенівський та Ріпкинський райони, значно погіршили – Щорський, Сосницький та Коропський райони.

За напрямом «Захист прав дитини» Прилуцький та Коропський райони зайняли найвищі сходинки у рейтингу, перемістившись із другої десятки за підсумками 2012 року, в той час як Менський, Козелецький та Чернігівський через суттєве погіршення результатів потрапили до групи аутсайдерів.

За напрямом «Рівень злочинності» найгірші результати мають Срібнянський, Ріпкинський, Куликівський, Чернігівський та Талалаївський райони. Найкращими серед районів стали Носівський, Сосницький, Козелецький, Коропський та Борзнянський.

За підсумками обговорення результатів роботи районів стосовно виконання Програми соціально-економічного розвитку у I кварталі, голова облдержадміністрації зобов’язав керівників районів і міст області проаналізувати наявні негативні тенденції розвитку територій та сконцентрувати увагу на віднайдені шляхів для покращення ситуації, задіявши всі невикористані резерви.

Також керівник області підкреслив, що в центрі уваги голів райдержадміністрацій та міських голів повинні залишатися питання вчасного початку та проведення в області цьогорічного відпочинково-оздоровчого сезону, підготовка шкіл до навчального року, підготовка територій до опалювального сезону 2013-2014 років та інші важливі питання соціально-економічного розвитку територій.

«Зусилля всіх владних структур мають бути спрямовані на розв’язання невирішених проблемних питань», - наголосив Володимир Хоменко.


Прес-служба облдержадміністрації