back

Наталія Білоус взяла участь у Всеукраїнській нараді

13-04-2011 | 08:11

Заступник голови облдержадміністрації з фінансово-економічних та соціальних питань Наталія Білоус взяла участь у Всеукраїнській нараді, що відбулася 12 квітня в Києві під головуванням Віце-прем’єр-міністра України – Міністра соціальної політики України Сергія Тігіпка, де була всебічно проаналізована діяльність інтернатних установ системи органів праці та соціального захисту населення.

„Минулого року з метою забезпечення неухильного контролю за організацією соціально-побутового, медичного обслуговування та проживання осіб в інтернатних установах відповідним наказом Міністерства було доручено керівникам регіональних управлінь праці та соціального захисту населення здійснити перевірки будинків-інтернатів. Сьогодні ми зібралися, щоб підбити підсумок проведеної роботи. Адже ця тема є надзвичайно важливою для суспільства. Наше завдання – посилити соціальний захист та соціальне обслуговування 55 тисяч громадян похилого віку, інвалідів та дітей-інвалідів, які перебувають у наших стаціонарних установах”, - зазначив Сергій Тігіпко.

Як відомо, в Україні інвалідам та громадянам похилого віку, які мають значно обмежену здатність до самообслуговування та пересування, а також потребують стороннього догляду і допомоги, надаються місця в державних стаціонарних закладах соціального обслуговування. Всього діють 324 будинки-інтернати, які передані до комунальної власності областей і фінансуються з обласного бюджету. Водночас Міністерство координує роботу регіональних органів праці та соціального захисту населення щодо забезпечення дотримання належних умов проживання, соціального обслуговування підопічних у стаціонарних установах, забезпечення навчального, виховного та психологічно-реабілітаційного процесу дітей-інвалідів, які є вихованцями дитячих будинків-інтернатів.

Хоча у перспективі політика держави спрямовується на реалізацію основного принципу ООН - „Людина повинна жити вдома до тих пір, доки це можливо”, послуги будинків-інтернатів ще не скоро втратять своєї актуальності, переконаний Віце-прем’єр. „І ми будемо домагатися, аби ці послуги надавалися на належному рівні – якісно й кваліфіковано. Кожний, хто працює у цій системі, має бути свідомий своєї відповідальності за доручену справу”, - підкреслив Сергій Тігіпко.

Заступник Міністра соціальної політики Лідія Дроздова доповіла, що до кінця 2010 року у регіонах були здійснені комплексні перевірки всіх інтернатних установ. Висновок – існуюча мережа майже повністю задовольняє потребу населення у стаціонарному догляді. Черги для влаштування до дитячих будинків-інтернатів відсутні. Проте черга на влаштування до будинків-інтернатів загального профілю на початок 2011-го становила 53 особи, а до психоневрологічних – 1058, з яких переважна більшість – у місті Києві.

Одночасно зі стаціонарними установами у складі територіальних центрів соціального обслуговування функціонують 339 стаціонарних відділень для постійного або тимчасового проживання, де мешкають та отримують соціальні послуги понад 12 тис. осіб. Кількість таких установ з кожним роком збільшується.

Лідія Дроздова розповіла, що Міністерство постійно працює над удосконаленням технології соціального обслуговування та методів соціальної роботи. Так, для надання якісних соціально-медичних та реабілітаційних послуг дітям-інвалідам, стимулювання інтеграції у суспільство цих дітей продовжується впровадження Міжнародного проекту «MATРА». Спільно з фахівцями з Нідерландів протягом двох років проведено навчально-методичний курс „Базовий догляд неповносправних дітей” для працівників п’яти пілотних дитячих будинків-інтернатів ІV профілів Запорізької, Вінницької, Кіровоградської, Закарпатської, Одеської областей. У нинішньому році продовжиться навчання - в Хмельницькій, Луганській та Харківській областях.

Водночас, за інформацією Лідії Дроздової, у діяльності інтернатних закладів під час перевірок були виявлені й недоліки, спричинені, як правило, недостатнім фінансуванням з місцевих бюджетів. Так, не вистачає видатків на поновлення матеріальної бази, проведення ремонтів, немає змоги впровадити штатні нормативи, зокрема, ввести посади реабілітологів, практичних психологів, соціальних працівників, посаду інструктора з трудової терапії, логопеда, фахівця з фізичної реабілітації та збільшити чисельність посад молодшого медичного персоналу.

Гостро стоїть питання кадрового забезпечення інтернатних установ, зокрема, лікарями. Є проблеми з формуванням кадрового резерву для призначення директорів. Потребує покращення фахова підготовка середнього та молодшого медичного персоналу. Виявлені й інші недоліки.

У Мінсоцполітики переконані: мають бути вжиті рішучі заходи для виправлення ситуації. І насамперед керівники Головних управлінь праці та соціального захисту населення мають прийняти відповідні управлінські рішення щодо посадових осіб, з вини яких стали можливими порушення, виявлені перевірками, та взяти під особистий контроль відшкодування нанесених збитків.

За результатами обговорення порушених у ході наради проблем Віце-прем’єр-міністр України – Міністр соціальної політики Сергій Тігіпко дав доручення створити при Міністерстві робочу групу за участю представників Міністерства, Головних управлінь праці та соціального захисту населення, інтернатних установ та громадських організацій для напрацювання пропозицій щодо їх розв’язання. Також вже найближчим часом будуть створені Наглядові ради за діяльністю інтернатних установ при органах виконавчої влади або органах самоврядування. Підсумки проведеної роботи заплановано обговорити на наступній нараді, яку передбачається провести приблизно через півтора місяці.

Від Чернігівщини у нараді взяли участь: начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Лариса Юрченко, директори інтернатних установ системи органів праці та соціального захисту населення області.

За інформацією прес-служби
Міністерства соціальної політики України