back

Вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній станції

14-12-2009 | 14:57

Починаючи з 2006 року, згідно з Указом Президента України В.А.Ющенка, 14 грудня країна вшановує учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Цей день пов'язаний із завершенням будівництва саркофагу над зруйнованим четвертим блоком АЕС.

Сьогодні у рамках заходів до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в обласному центрі за участю керівництва облдержадміністрації, обласної та міської рад, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, начальників управлінь та організацій відбулося покладання квітів до меморіалу Героям Чорнобиля, урочисті збори, нагородження учасників ліквідації аварії на ЧАЕС та концерт в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм.

Відкриваючи збори, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко зазначив, що події більш ніж двадцятирічної давнини ніколи не зітруться з пам’яті сучасників та наступних поколінь, адже у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС брали участь десятки тисяч мешканців Чернігівщини, а близько 14 тисяч чоловік виконували роботи безпосередньо в 30-кілометровій зоні. Багатьох з них вже немає серед живих. Вшановуючи пам'ять ліквідаторів тієї вселенської катастрофи, керівник області висловив подяку тим, хто пожертвував своїм життям, захищаючи жителів області від атомного лиха.

Чернігівщина – одна з областей, що найбільше постраждала від Чорнобильської аварії. Майже вся її територія тією чи іншою мірою зазнала радіоактивного забруднення, а в зону радіаційного впливу потрапило 244 населених пункти, близько 650 тисяч жителів регіону.

Сьогодні в області проживає понад 91 тисяча людей, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них майже 5 тисяч – інваліди, половина з яких учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Володимир Хоменко підкреслив: місцеві органи влади докладають максимум зусиль задля поліпшення соціального захисту цих людей.

За ці роки було прийнято низку нормативних актів стосовно подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Підвищувалися пенсії чорнобильцям, встановлювався новий розмір чорнобильських виплат, зокрема і дітям-інвалідам.

Проте багато проблем, породжених Чорнобилем, залишаються невирішеними донині. Протягом останніх двох років Уряд спрямовує недостатньо коштів на реалізацію державних програм, пов’язаних із соціальним, медичним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Голова облдержадміністрації наголосив: на сьогодні ні кошти державного, ні обласного бюджетів не задовольняють у повному обсязі реальну потребу соціального захисту постраждалих. Тому обласна державна адміністрація постійно працює над вирішенням питань щодо збільшення обсягів фінансування з державного та обласного бюджетів, залучення додаткових джерел фінансування, більш економного і раціонального використання призначених коштів.

«Місцеві органи виконавчої влади і надалі вживатимуть усіх можливих заходів, щоб забезпечити реалізацію законних прав чорнобильців, полегшити умови їх життя, не залишаючи людей наодинці з бідою», - відмітив Володимир Хоменко.

Він також вручив відзнаки обласної державної адміністрації.