back

У фокусі екологічної сфери — вирішення проблеми з безхазяйними пестицидами

14-04-2023 | 09:03

Як вирішити одну з найактуальніших екологічних проблем Чернігівщини в умовах обмеженого бюджетного фінансування – радилися учасники наради, яку 13 квітня провела директор Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА Наталія Грудницька.

Мова йшла про необхідність утилізації безхазяйних, непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР), що залишилися на території області в результаті реорганізації аграрного сектору.

В обговоренні взяли участь представники Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, керівники й профільні фахівці райдержадміністрацій та місцевих рад, на території яких знаходяться склади з безхазяйними ХЗЗР.

Результати проведеної на початку року інвентаризації показали, що на сьогодні в області залишаються неутилізованими 233,8 тонни непридатних до використання пестицидів. Стан 47 складів, де вони зберігаються, незадовільний, а отже отрутні речовини на прилеглих територіях становлять загрозу забруднення як ґрунтам і підземним водоносним горизонтам, так і повітрю. Найгірше, що значна частина таких складів розташована в басейнах річок Дніпро і Десна, які є джерелом питного водопостачання.

Для розв'язання цієї проблеми усім громадам, які мають на своїх територіях склади з безхазяйними ХЗЗР, запропоновано провести роботи з їх утилізації за рахунок обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на умовах співфінансування з місцевих бюджетів.

«На знешкодження безхазяйних, непридатних до використання пестицидів, наявних на території області, необхідно близько 23 мільйонів гривень. Це майже у 4 рази більше за цьогорічні планові надходження обласного природоохоронного фонду. Тому ліквідовувати цю отруйну загрозу маємо поступово і спільними зусиллями», – звернулася Наталія Грудницька до учасників наради.

До речі, торік було вивезено на утилізацію 5,974 тонни ХЗЗР, які зберігалися на території Сухополов'янської сільської громади. На виконання цих робіт з обласного природоохоронного фонду було витрачено 356,82 тисячі гривень, ще стільки ж профінансувала з місцевого бюджету сільська рада.

Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської обласної військової адміністрації