back

Чаус на зустрічі з представниками агентств ООН та неурядових організацій: Наразі найнагальніше – це відбудова житла

22-03-2023 | 14:57

Із 200 організацій-донорів області, близько 40 – це установи та організації ООН, більш ніж 160 – міжнародні та національні фонди, програми, громадські та благодійні організації. Мова йде як про підтримку у відбудові інфраструктури, технічну допомогу для установ і закладів області, так і про адресну фінансову. 

Від сьогодні в області розпочинає роботу команда операційного експертного оцінювання у складі представників агентств ООН та неурядових організацій. Сьогодні з командою поспілкувався начальник ОВА В’ячеслав Чаус, його заступники та представники деяких структурних підрозділів ОВА. До обговорення також приєднався начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський.

Мета зустрічі – актуалізувати потреби регіону та обласного центру. Розібратися, який вид допомоги та механізм її надання спрацював, а над чим варто попрацювати. Адже і донори, і область зацікавлені в раціональному використані наявних ресурсів.

 «Серед нас є представники різних напрямів підтримки. Однак, кожен зацікавлений в одному: аби ця підтримка була дієвою. Для цього варто чітко знати потреби регіону та кожної громади, а також мати налагоджені канали комунікації. ОВА може нам допомогти і в одному, і в іншому», – наголосила спеціальний радник Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) Грейнн О'Хара.

Начальник ОВА зауважив, що потреби змінюються залежно від ситуації в регіоні. Так, в березні минулого року область потребувала продовольчої підтримки, допомоги ліками, предметами першої необхідності, а в березні цього року акцент на відбудові.

«Пройти зиму нам допомогли данські партнери, які надали близько 400 генераторів різної потужності. Це була дуже вчасна і дуже необхідна допомога. Навесні ж люди будуть активніше приступати до відновлення своїх домівок. Відтак, зараз дуже потрібні проєкти спрямовані саме на відбудову: чи то окрема допомога будматеріалами, чи комплексний підхід», – акцентував В’ячеслав Чаус. 

Також зібрання окреслило шляхи подальшої комунікації згідно з напрямками.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації