back

Влада робить усе можливе для повернення полонених — уповноважена Президента з питань забезпечення прав захисників України у Чернігові

27-09-2022 | 17:52

У період із лютого по вересень цього року правоохоронними органами Чернігівської області зареєстровані кримінальні провадження за фактами безвісного зникнення 193 військовослужбовців та представників інших воєнізованих формувань України. Досі не встановлено місцезнаходження 81 безвісти зниклої особи.

Сьогодні до Чернігова, щоб вислухати проблеми, роз’яснити права та надати консультації членам сімей полонених та безвісті зниклих осіб завітала уповноважена Президента з питань забезпечення прав захисників України Альона Вербицька.

Візит посадовиці розпочався із спільного з представниками місцевих органів влади та громадськості покладання квітів до стели загиблим учасникам АТО/ООС.

По тому відбулась розмова уповноваженої Президента з членам сімей полонених та безвісті зниклих осіб. До спілкування також долучилися представники правоохоронних органів.

Альона Вербицька надала ряд практичних порад, як діяти у випадку втрати зв’язку з рідними, що зникли під час воєнних дій. Зокрема, роз’яснила порядок звернення до правоохоронних органів, нюанси щодо забору матеріалу для тесту ДНК.

Серед питань, що цікавили родичів полонених: заходи, які вживаються органами влади для звільнення бійців; наявність інформації про умови їхнього утримання в полоні та фізичного стану; соціальні гарантії членам сімей полонених та інші.

— Державою закуплені теплі речі, медикаменти та засоби гігієни для наших полонених та цивільних заручників. Наразі ми шукаємо шляхи передачі, — повідомила посадовиця.

Розуміючи бажання матерів та батьків зниклих безвісті та полонених отримати якомога більше інформації про рідних, Альона Вербицька закликала бути обережною у соціальних мережах.

— Я прошу вас бути уважними та не поширювати зайвої інформації у фейсбуку, телеграмі, інших месенджерах та чат-ботах. Цим можуть скористатися зловмисники, — акцентувала уповноважена Президента.

Щодо окремих питань, зокрема про отримання членами сімей загиблих нагород (посмертно), присутніх поінформував директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОВА Сергій Болдирев.

У залі також була присутня численна група жінок із Славутича, яких цікавила доля рідних. Ті охороняли ЧАЕС та були взяті в полон на початку вторгнення. Уповноваженій передали низку письмових звернень.

Альона Вербицька закликала членів сімей полонених не втрачати надії на повернення рідних та вірити в те, що з ними все буде гаразд, адже влада робить все можливе для їхнього звільнення із полону.

Також уповноважена пообіцяла сприяти налагодженню комунікації із органами влади, відповідальними за процеси обміну, для отримання більш вичерпних відповідей стосовно порушених сьогодні питань.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації