back

Лікар-імунолог розповів про вакцину Covishield/AstraZeneca

03-03-2021 | 10:05

Про вакцину Covishield/AstraZeneca, її вплив на організм, кількість доз та побічні прояви, який захист дає вакцина та скільки зберігаються антитіла розповів лікар-імунолог Чернігівської обласної лікарні Микола Біщак під час програми "Прайм-вечір. Акценти" в ефірі "Українське радіо. Чернігівська хвиля". 

За словами лікаря-імунолога Чернігівської обласної лікарні Микола Біщак, Covishield – новий тип вакцини і його значна перевага перед іншими  в тому, що біологічний матеріал (білкове тіло) не потрапляє до організму, а саме на нього зазвичай буває негативна реакція організму.

Це векторна вакцина, її Rnk-код зашифрований і передається у клітини господаря через аденовірус шимпанзе, який є непатогенний для організму людини. Тобто поступає лише інформація, а організм сам виробляє реакцію на нього (імунітет), – розповів Микола Біщак та додав, що небажані реакції при щепленні такого виду препаратами виникають лише у 4-10 відсотків випадків. І зазвичай вони зникають впродовж 24 -36 годин.

Лікар також розповів про захист, який дає щеплення цією вакциною. Спочатку була інформація про 82%. Після введення першої дози вакцини дослідження показали близько 70-72%, а після повторного введення  – близько 90% імуногенності, тобто можливості вироблення організмом антитіл до вірусу.

Нагадаємо, що повторне щеплення проводиться через 28 діб після введення першої дози.

– Тобто із 100 вакцинованих двома дозами, приблизно у 90 з’являться антитіла на вірус COVID-19, – зазначив лікар-імунолог. Скільки триматимуться вони в організмі наразі ще не відомо.

На думку лікарів вакцинація також зможе вберегти від повторного інфікування, або хвороба проходитиме у легшій формі. Тому навіть якщо людина перенесла захворювання, приблизно через пів року варто зробити щеплення від вірусу, таким чином вберегти своє здоров’я та життя.

– Якщо вакцинується достатня кількість людей, приблизно 65-70%, створиться колективний імунітет, ми зможемо зупинити пандемію, вірус загине і не буде мутувати, – підкреслив Микола Біщак.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації