back

У протидії домашньому насильству не може бути міжвідомчої роз’єднаності — Наталія Романова

02-07-2019 | 16:44

Близько шестисот українок щороку гине в результаті агресії в сім’ї. Статистика свідчить, що і для Чернігівщини проблема домашнього насильства є актуальною — лише минулого року до органів поліції зі скаргами на кривдників звернулися 2566 осіб, протягом перших шести місяців 2019-го — 890.

Міжвідомча рада з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми розглянула сьогодні в облдержадміністрації стан взаємодії всіх суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Як зазначила голова Міжвідомчої ради, в.о. голови облдержадміністрації Наталія Романова, роботу з протидії домашній агресії потрібно було починати значно раніше. Можливо, тоді б вдалося уникнути багатьох драматичних та, навіть, трагічних випадків у чернігівських родинах.

Важливо не лише вчасно та компетентно відреагувати на біду, яка вже трапилась, а й провести роботу на упередження, не допустити найстрашнішого, — наголосила Наталія Романова.

Українське законодавство, підкреслила директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Ніна Лемеш, вимагає від органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування спрямування управлінських рішень на здійснення якісної профілактичної роботи із запобігання насильству; створення системи соціально-психологічних послуг і прийняття комплексних програм на місцевому рівні. На рівні райдержадміністрацій та міст обласного підпорядкування ця система діє. А от у новостворених ОТГ далеко не завжди усвідомлюють надзвичайну її важливість та персональну відповідальність керівництва громади за її соціальне благополуччя — кошти на це виділяють за остаточним принципом або не виділяють зовсім, тож відповідних фахівців, які б координували заходи протидії домашньому насильству, не мають.

Процес децентралізації зовсім не означає, що керівники ОТГ можуть відмовлятися від якихось функцій і звужувати коло своєї відповідальності, — акцентувала Наталія Романова. Тому у кожній громаді має бути визначений керівник, відповідальний за координацію заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, створені відповідні міжвідомчі ради та мобільні бригади соціально-психологічної підтримки жертвам насильства.

— Зміни в українському законодавстві дозволяють нам карати домашніх агресорів досить суворо, — зазначила в.о. голови облдержадміністрації. — Інструменти покарання є, але чи сповна застосовуються вони на практиці? Це залежить від того, наскільки узгоджено діють усі дотичні структури.

Одним із таких інструментів, запроваджених віднедавна в Україні, є термінові заборонні приписи. За інформацією заступника начальника відділу дільничних офіцерів поліції ГУ Нацполіції в області Костянтина Фещенка, з 21 травня такий запобіжний захід застосовано у 47 випадках, при чому 15 разів — стосовно жінок.

Підсумовуючи засідання Міжвідомчої ради, Наталія Романова ще раз наголосила, що робота із запобігання та протидії домашньому насильству має бути чітко скоординована на всіх рівнях влади і націлена на чіткий результат: суспільство має стати вільним від насильства, постраждалі особи – отримати доступ до якісних послуг, а кривдники — нести відповідальність за скоєне.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.