Петраускас Сергій Сігітасович

Народився 18 грудня 1977 року у місті Ічня Чернігівської області.

У 1994 році закінчив Ічнянську середню школу № 1 ім. С. Васильченка. Строкову військову службу проходив у лавах Національної гвардії України у містах Харкові, Чугуєві, Дніпропетровську та Павлограді.

Разом з сім’єю проживав у с. Більмачівка Ічнянського району.

Після демобілізації працював автоелектриком на Ічнянському автотранспортному підприємстві. Згодом, протягом чотирьох років у м. Києві пожежником та столяром на будівництві.

С. Петраускас — активний учасник Помаранчевої революції у 2004 році та Революції Гідності 2013 року.

Під час проведення першої хвилі мобілізації весною 2014 року добровольцем пішов на фронт. Воював у складі 1-ї окремої танкової бригади (смт Гончарівське Чернігівського району). Учасник боїв за Луганський аеропорт.

Засновник Спілки учасників бойових дій АТО Ічнянського району, голова Спілки протягом 2015-18 років. Активно займався волонтерською діяльністю для допомоги українським бійцям.

З 2018 року військовослужбовець Ічнянського РВК, з жовтня 2020 року — старший солдат 72-ї окремої механізованої бригади ім. Чорних Запорожців (м. Біла Церква Київської області).

Загинув 22 лютого 2021 року внаслідок обстрілу українських позицій з протитанкового гранатомету в районі шахти «Бутівка» (Авдіївська промзона Донецька область).

Похований у місті Ічня Чернігівської області.

Указом Президента України від 07 квітня 2021 року № 149 нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно) за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

ГО Активне Суспільство України