back

На Чернігівщині навчають основам деінституалізації

22-11-2018 | 16:00

У 2017 році в Україні розпочалась реформа зі складною назвою «деінституціалізація» (ДІ), яка передбачає фундаментальні зміни в організації системи захисту прав дитини та соціальних послуг та місцевому рівні.

Процес ДІ стартував у серпні минулого року. За планом, вже у 2026 році дітей в інституціях має бути менше 0,5% від їх загальної чисельності (зараз – 1,5%). А ті діти, котрі з різних причин все ж залишаться в визначених установах, житимуть в умовах, максимально наближених до сімейних, – до 10 осіб в одному закладі.

Впровадження цих змін складний процес, що потребує професійного підходу до прийняття рішень.

Днями Служба у справах дітей облдержадміністрації за підтримки міжнародної благодійної організації «Надія та житло для дітей» провела одноденний тематичний тренінг для начальників служб у справах дітей сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей (м. Чернігова та с. Хмільниця Чернігівського району).

Навчання проводила заступник начальника Служби у справах дітей ОДА – начальник відділу соціального захисту та профілактичної роботи Юлія Олифіренко, яка є одним із 40 підготовлених МБО «Надія та житло для дітей» тренером - консультантів з деінституціалізація.

В ході тренінгу були розглянуті ключові положення Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, складові процеси деінституціалізації, обговорено шкідливий вплив інституційного виховання на розвиток дитини, шляхи розвитку послуг та форм альтернативного догляду в громадах, роль міжвідомчої робочої групи з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.

Такі навчання також плануються для міжвідомчих робочих груп, утворених на рівні громад.









За матеріалами Служби у справах дітей облдержадміністрації