back

Валерій Куліч: Найважливіші інвестиції - у здоров'я людей

25-07-2018 | 14:27

За даними Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації, з коштів, виділених на фінансування медичної галузі області протягом останнього десятиріччя, близько 60% припадає на 2016–2018 роки. Лише на покращення матеріально-технічної бази лікувальних закладів за ці три роки було використано більше 535 мільйонів гривень.

Ми добре розуміємо: якою б високою не була кваліфікація наших лікарів, без належного обладнання вони не зможуть надавати медичні послуги сучасного рівня, — коментує ситуацію голова облдержадміністрації Валерій Куліч. — На жаль, з роками здоров’я людини не стає міцнішим, тож в області, де третина населення — пенсіонери, медицині потрібно приділяти якнайбільше уваги. Тому я намагаюсь особисто координувати важливі проекти, що стосуються галузі охорони здоров’я.

Одним із найбільших задумів, реалізованих у медицині Чернігівщини, стало придбання й облаштування у новозбудованому корпусі обласного онкодиспансеру лінійного прискорювача. До початку його роботи — лічені тижні. Це означає, що кілька тисяч жителів області щороку зможуть лікуватися на рівні світових стандартів у нашому обласному центрі, а не в столиці чи за кордоном. І, що важливо, лікування за допомогою лінійного прискорювача буде безкоштовним.

Відчутні зміни на краще й у Чернігівській обласній лікарні. Тут придбаний та ефективно використовується сучасний ангіограф. Крім того, завдяки появі новітнього медичного обладнання відкрилися відділення кардіології та торакальної хірургії, впроваджено інтервенційні (внутрішньосудинні) методи лікування. Триває облаштування сучасного приймально-діагностичного відділення, де стане можливим не лише оглянути пацієнта, а й провести певні дослідження, малі оперативні втручання. Це дозволить не втрачати часу та підвищити ефективність надання допомоги.

Ще одним наочним прикладом оновлення галузі охорони здоров’я є створення єдиної оперативно-диспетчерської служби області. Тепер усі виклики 103 надходитимуть до єдиного диспетчерського центру в Чернігові, і вже звідти диспетчер скерує найближчу до виклику карету швидкої допомоги. Таким чином планують досягти більшої координованості дій та оперативності при наданні екстреної медичної допомоги.

Читати також: Всі райони області будуть підключені до центральної диспетчерської екстреної медицини до кінця року, — Валерій Куліч

Робота над осучасненням рівня медичних послуг не припиняється. Для закладів охорони здоров’я придбано 43 автомобілі. Триває процедура закупівлі апарата магнітно-резонансної томографії для обласної лікарні. Це буде перший такий апарат у комунальній власності.

Продовжується в області і реконструкція лікарень та медичних установ обласного, районного та міського рівнів.

 

На фото: відкриття новозбудованого корпусу під лінійний прискорювач у Чернігівському обласному онкодиспансері, 11 травня 2018 року.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації