back

Ринок праці Чернігівщини гостро потребує кваліфікованих спеціалістів

05-02-2018 | 17:00

Однією з причин негативних тенденцій на ринку праці є професійно-кваліфікаційний дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили. Тобто, кількість безробітних поповнюють сучасні випускники вишів, професія яких не затребувана. Так, в Україні 80% здобувають вищу освіту, 20% — за робітничими професіями. В Європі ж навпаки — 30% та 70% відповідно.

Як повідомила директор Чернігівського обласного центру зайнятості Лідія Падалка під час сьогоднішнього прес-брифінгу, серед безробітних області 43% мають вищу освіту, 28% — професійно-технічну, решта — середню. При цьому в базі даних служби зайнятості найбільше вакансій для кваліфікованих робітників у сільському господарстві (19,3%) та промисловості (17,6%).

Варто зазначити, що у 2017 році обласна служба зайнятості ініціювала розробку та прийняття Програми професійної орієнтації молоді на здобуття актуальних на ринку праці професій. Відтак, у поточному навчальному році запроваджено профорієнтаційний проект для учнів старших класів загальноосвітніх навчальних закладів «Обери професію — обери майбутнє» та профіквест «Пізнай світ професій!».

Лідія Падалка: «Минулого року на ринку праці Чернігівської області, як і в цілому по Україні, гостро стояло питання заповнення вільних робочих місць необхідними кадрами — як спеціалістами з вищою освітою, кваліфікованими працівниками «з інструментом», так і робітниками найпростіших професій. Крім того, активізувався міграційний відтік кваліфікованої робочої сили. Якщо раніше більшість шукачів роботи виїжджала до Києва, то сьогодні українців приваблюють європейські країни, куди простіше стало виїхати після запровадження безвізового режиму. Тому одним із пріоритетних напрямів нашої роботи на цей рік є продовження інформаційної кампанії “Живи та працюй в Україні”».

Незважаючи на поглиблення негативних тенденцій на ринку праці, позитивна динаміка все ж таки досягнута за підсумками 2017 року. Так, посилення співпраці з роботодавцями дало змогу на 8,2% збільшити кількість вакансій. Кожний другий роботодавець області звертався до служби зайнятості за пошуком працівників. Майже на 10% зросла кількість працевлаштованих громадян і склала 26,7 тисячі осіб. Детальніше — у прямій мові директора обласного центру зайнятості.

Аби забезпечити професійно-кваліфікаційний рівень шукачів роботи вимогам роботодавців, минулоріч за сприяння служби зайнятості області 4,3 тисячі безробітних громадян проходили професійне навчання.

Розповіла Лідія Падалка і про найбільш затребувані професії.

До речі, служба зайнятості постійно осучаснює свою роботу, вводить нові сервіси, які значно спрощують доступ до її послуг, зокрема через мережу Інтернет. Це електронна черга, послуга відеорезюме, відеовакансії, онлайн-співбесіди безробітних з роботодавцями тощо. Також діє безкоштовна «гаряча лінія» для отримання консультацій — (080) 050-99-66.

Та зупинятися і «стояти на місці», запевняє очільниця служби зайнятості, ніхто не збирається. Адже цьогоріч має закінчитися реорганізація центрів зайнятості у сервісні майданчики з надання широкого спектру послуг.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації