back

Про ІІ Всеукраїнський форум об'єднаних громад з перших вуст

07-12-2017 | 08:06

Днями у столиці пройшов ІІ Всеукраїнський форум об'єднаних громад, який відкривали Президент, Прем’єр-міністр та Голова Парламенту.

До обговорення планів подальшої роботи та оцінки отриманих результатів долучилися і в.о. першого заступника голови ОДА Юлія Свириденко, експерти з децентралізації та очільники громад Чернігівщини.

Загалом Форум складався з чотирьох сесій, під час яких обговорили особливості розвитку малого та середнього бізнесу в громадах, просторове планування територій ОТГ та стратегії їх розвитку.

Чимало уваги приділили механізму формування інвестиційного клімату та залучення інвестицій.

— Перш за все, громада повинна визначитися із стратегією власного розвитку, знайти саме ту родзинку, яка дозволить максимально використати власні переваги, перетворити проблеми на можливості. Якраз про смарт-спеціалізацію громад ми говорили на регіональному форумі «Інвестиції і децентралізація», що нещодавно пройшов в Чернігові. Ну, і, звичайно ж, найважливіше завдання – створити максимально комфортні умови для інвестора. Це стосується і містобудівної документації, це і готові земельні ділянки під реалізацію інвестиційних ресурсів з підведеними комунікаціями. Зараз цікава тема для інвесторів – створення індустріальних парків. Важливими моментами є також  відкритість влади, швидкість реагування на запити інвесторів. Саме від місцевої влади залежить яку громаду обере інвестор. Варто завжди пам’ятати, що конкуренція за інвестиції величезна, тому необхідно намагатися бути на крок попереду від конкурентів, — зазначає Юлія Свириденко

Читати також: Чернігівщина — в десятці областей України із найкращим бізнес-кліматом

Успішною практикою створення ЦНАПу поділився голова Кіптівської ОТГ Володимир Кучма

Читати також: У Кіптях відкрито модернізований ЦНАП

Мова йшла і про законодавчі інструменти розвитку територій.

— Наразі громади очікують прийняття закону, яким ОТГ надається право розпоряджатися землями державної власності в межах своєї території, а також ще одного — про приєднання громад до міст обласного значення. Профільні парламентські комітети уже погодили законопроекти, — розповідає в.о. першого заступника голови ОДА

Також вона наголосила, що Чернігівщина досить привабливо виглядає на загальному тлі реформи, і мова не лише про темп створення громад.

Читати також: Чернігівщина третя за темпами об’єднання громад у рейтингу Мінрегіону

— Ми маємо непогані результати щодо фінансової спроможності громад. Із 366 ОТГ України Деснянська та Гончарівська посіли 20 і 28 місця відповідно. Середній показник власних надходжень на одного жителя за 9 місяців цього року  по 16 ОТГ області перевищує 2250 гривень, а це у 2,3 раза більше порівняно з відповідним періодом 2016 року,— наголошує Юлія Свириденко.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації