back

Історичні дати – добра нагода подивитися на сучасність з іншої точки зору

19-10-2017 | 14:40

Учора, 18 жовтня, у Чернігівському обласному історичному музеї ім. В.В. Тарновського відбулося засідання «круглого» столу з нагоди 85-ї річниці утворення Чернігівської області й 215-ї річниці утворення Чернігівської губернії.

Директор музею Сергій Лаєвський, зазначив: ювілейних дат на Чернігівщині цього року можна нарахувати чимало. У тому числі, 85-річчя утворення області й 215-річчя – губернії. А також 660 років Чернігово-Сіверщині у складі Великого князівства Литовського, 985 – Чернігівському князівству. Але чи кожна з цих дат – привід для святкування?

Учасники зустрічі – провідні науковці-історики області Володимир Бойко, Сергій Бутко, Раїса Воробей, Сергій Горобець, Ірина Еткіна, Олександр Коваленко, Сергій Леп’явко, Ігор Ситий, Світлана Сергеєва – прагнули з’ясувати, який же період історії нашого краю став визначальним для його формування як територіально-адміністративної одиниці, які історичні етапи були прогресивними і корисними для розвитку регіону, а які його гальмували і зменшували значення Чернігівщини на загальнодержавному тлі.

Обговоривши значення Чернігівського князівства як першого адміністративного утворення в регіоні та долю Чернігова як адміністративного центру, учасники зустрічі перейшли до аналізу пізніших періодів історії Чернігівщини: наслідків втрати Україною півночі Чернігівської губернії у 1917 – 1926 роках, причин утворення Чернігівської області у 1932 році, їх політичних і адміністративно-територіальних аспектів. Не забули науковці і про джерела досліджень територіально-адміністративного устрою регіону, що зберігаються в обласному архіві, та реліквії міського самоврядування: цехові прапори й печатки 17 – 19 століть.

Підсумком розмови стала спільна для всіх учасників думка: справжнім приводом для масштабного святкування може стати 1000-ліття Чернігівського князівства. Решта річниць і ювілеїв має бути додатковим поштовхом для детального вивчення багатовікової історії Чернігово-Сіверщини.

За кілька годин до початку засідання названого «круглого» столу Чернігівський обласного історичний музей імені В.В. Тарновського відвідав голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч. «Такі пам’ятні дати – добра нагода подивитися на сучасні речі, явища і процеси з іншої точки зору, почерпнути щось нове з уроків досвіду народу, – зазначив він. – А крім того, це ще й привід сходити в музей. Наприклад, у Чернігівський обласний історичний імені Василя Тарновського. До речі, незважаючи на публічний захід – обговорення науковцями місця і ролі Чернігівщини в історії, її розвитку й перспектив у новітніх умовах – працівники музею приймали відвідувачів. Незліченні експонати і експозиції нашого музею – надзвичайно потужне джерело цікавої інформації. Особливо, звісно, про Чернігівщину – давню, неймовірну і багатогранну».

 

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації