18-09-2018 09:43

Інформаційне повідомлення про проведення електронних консультацій щодо проекту нової редакції  Плану заходів з реалізації у 2018–2020 роках Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року, затвердженого рішенням  обласної ради від 17 травня 2017 року  № 5-9/VII, із змінами, внесеними  рішенням обласної ради від 
7 грудня 2017 року № 7-11/
VII

Департаментом економічного розвитку облдержадміністрації підготовлено проект рішення Чернігівської обласної ради «Про внесення змін до Плану заходів з реалізації у 2018–2020 роках Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року» (далі­ ­– План заходів).

Чернігівську область було обрано, як пілотну, щодо участі у Програмі FORBIZ (EU4Business) з розробки та реалізації регіональних стратегічних документів, спрямованих на розвиток МСП, основною ідеєю якої є зробити політику розвитку МСП невід'ємною частиною регіонального розвитку через вдосконалення розділу Стратегії регіонального розвитку.

У грудні 2017 року Чернігівською облдержадміністрацією було підписано Меморандум з проектом FORBIZ, яким передбачено розробку та ініціювання прийняття доповнень до розділу МСП Плану заходів з реалізації у 2018-2020 роках Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року.

У зв’язку з викладеним у План заходів  пропонується включити додаткові технічні завдання по Напрямку 2.В. Стимулювання розвитку малого і середнього підприємництва Програми 2. Підвищення конкурентоспроможності області та забезпечення стійкого економічного зростання – замість 4-х технічних завдань на проекти регіонального розвитку передбачено 14 технічних завдань:

2.9. Спрощення доступу суб’єктів господарювання у сфері малого і середнього підприємництва до фінансово-кредитних ресурсів області;

2.10. Забезпечення ефективної діяльності Агенції регіонального розвитку Чернігівської області;

2.11. Інформаційно-консультаційна підтримка суб’єктів підприємництва та осіб, що бажають розпочати власну справу;

2.12. Чернігівщина, купуй рідне;

2.13. Створення в області освітньо-виробничої комунікативної платформи;

2.14. Промоція можливостей використання програм міжнародної технічної допомоги, зокрема COSME, які є доступними на території області;

2.15. Підвищення готовності місцевих товаровиробників експортувати;

2.16. Напрацювання стандартів у бізнесі та впровадження системи саморегулювання;

2.17. Створення Центру підтримки підприємництва (ЦПП);

2.18. Створення платформи взаємодії «SIB» (science-innovations-business/наука-інновації-бізнес);

2.19. Стимулювання розвитку підприємництва в сільській місцевості серед молоді сільських громад Чернігівської області;

2.20. Створення «Прозорого офісу»;

2.21. Створення Школи малого та середнього підприємництва;

2.22. Створення сприятливого бізнес-середовища для розвитку МСП – єдина маркетингова лінія для популяризації місцевих виробників.

Включення цих технічних завдань на проекти регіонального розвитку до Плану заходів сприятиме розвитку сектору МСП області, підвищенню конкурентоспроможності області в цілому та дозволить залучати на розвиток області кошти з різних джерел фінансування.

Із врахуванням внесених змін План реалізації включатиме 63 технічні завдання (замість 53-х) із прогнозною потребою у фінансуванні у сумі майже 5,0 млрд гривень.

Пропозиції щодо доповнень до Плану заходів щодо розвитку МСП області в рамках реалізації проекту FORBIZ пройшли громадське обговорення на засідання обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва 06 вересня 2018 року.

 На виконання Постанови Кабінету Міністрів України «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» від 03.11.2010 № 996 з метою залучення громадян до участі в управлінні державними справами, надання можливості для їх вільного доступу до інформації про діяльність облдержадміністрації, а також забезпечення гласності, відкритості та прозорості у її діяльності проект нової редакції  Плану заходів з реалізації у 2018–2020 роках Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року проходитиме процедуру електронних консультацій з громадськістю з 18.09.2018 по 02.10.2018.

Зауваження та пропозиції до проекту приймаються до 02 жовтня  2018 року за адресою: 14000, м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, Департамент економічного розвитку  облдержадміністрації, тел. 675-692,    [email protected]

Контактна особа:  Баженова Андріанна Андріївна  – начальник відділу стратегічного планування прогнозування та моніторингу регіонального розвитку.

Звіт про результати обговорення буде оприлюднено на сайті облдержадміністрації в рубриці «Консультації з громадськістю» у строки, визначені законодавством.

Проект рішення Чернігівської обласної ради

Нова редакція Плану заходів з реалізації у 2018–2020 роках Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року

ГО Активне Суспільство України