back

Пенсії по-новому: сui prodest (кому вигідно)?

12-07-2017 | 08:43

Цього тижня Верховна Рада України має розглянути пакет пенсійної реформи, запропонований Урядом. Експерти прогнозують, що навколо цього питання розгорнуться гарячі парламентські баталії. Що ж обговорюватимуть депутати?

Шукаючи шляхи найменш болісного реформування пенсійної системи, Кабінет Міністрів України запропонував збільшити не пенсійний вік, а пенсійний стаж, який дозволить людині піти на заслужений відпочинок.

Працював або не працював — все одно отримуєш мінімальну пенсію. Є в тебе стаж, немає стажу, робив ти внески чи не робив — так само, — зазначив на одній з прес-конференцій Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Так, за його словами, відбувається зараз. У разі ж прийняття пропонованих Кабміном реформ розмір пенсії залежатиме від страхового стажу, розміру внесків до пенсійного фонду та заробітку людини.

На сьогодні пенсійний вік у нашій державі — 60 років — є одним з найнижчих в Європі. Наприклад, німецькі, данські, англійські жінки йдуть на заслужений відпочинок у 65 років, чоловіки — у 67, фінські — у 62 та 68 років відповідно. У Нідерландах, Естонії, Канаді, Японії як чоловіки, так і жінки стають пенсіонерами у 65, в Ісландії — у 67 років. Проте теза про необхідність збільшення пенсійного віку в Україні натикається на відчутний спротив у суспільстві.

Тому в Кабінеті Міністрів, зваживши всі соціально-економічні за та проти, вирішили змінити не вік, а страховий стаж потенційних пенсіонерів, тобто період, за який сама людина, або хтось замість неї, наприклад, роботодавець, сплачував страхові внески до Пенсійного фонду.

Модернізація пенсійної системи має забезпечити три основні принципи, — коментує можливі нововведення начальник управління пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Любов Кисла. — По-перше, справедливість у процедурі нарахування пенсій; по-друге, прозорість та зрозумілість законодавчої бази пенсійної системи; і по-третє — збалансованість та ефективність, іншими словами, самодостатність Пенсійного фонду та належне забезпечення пенсіонерів.

Тобто людина, яка протягом життя працювала і сплачувала внески, повинна мати гідну пенсію. Збільшення тривалості страхового стажу повинне заохотити українців працювати легально і сплачувати страхові внески. Таким чином зросте наповнюваність Пенсійного фонду і відпаде потреба у його дотуванні.

Пенсію можна буде не лише заробити, а й докупити

За новими правилами пенсія за віком у 60 років буде призначатися за наявності страхового стажу 25 років. Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу буде збільшуватись на 1 рік. І в 2028 році, аби отримати пенсію за віком, необхідно буде офіційно пропрацювати не менше 35 років.

У випадку, коли страховий стаж складає від 15 до 25 років, вихід на пенсію передбачено у 63 роки. Але й тут вимога до кількості страхового стажу щороку збільшуватиметься — до досягнення у 2028 році 25 - 35 років.

Починаючи з 1 січня 2019 року, людям, які матимуть лише 15 років страхового стажу, пенсія за віком призначатиметься з 65-річного віку.

У разі відсутності й такого мінімального стажу, з 65 років надаватиметься державна соціальна допомога.

Якщо людині для призначення бажаної пенсії не вистачатиме не більше п’яти років страхового стажу, вона має право обрати – допрацювати необхідну кількість років або компенсувати нестачу, зробивши певний внесок до Пенсійного фонду. Сума, яку необхідно сплатити, залежатиме від розміру мінімальної заробітної плати на день оформлення пенсії та розміру єдиного соціального внеску. Передбачається, що вона буде значно меншою, ніж отримуване протягом кількох років збільшення пенсії.

Зараз на пенсію за віком виходять чоловіки 1957, а жінки 1959 року народження, пояснює Любов Кисла.— Вони, переважно, мають необхідний для призначення пенсії страховий стаж.

Варто зауважити при цьому, що поняття страхового стажу введено Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з 1 січня 2004 року. Раніше ж одним із основних факторів, що впливають на розмір пенсії, був трудовий стаж.

Тому час трудової діяльності та інші періоди, що включалися до стажу роботи для призначення пенсії до 1 січня 2004 року, зараховуються на підставі записів трудової книжки та додаткових документів.

Кому вигідне осучаснення пенсій?

На сьогодні пенсія українців залежить від трьох показників: зарплати працівника, страхового стажу та показника середньої заробітної плати по Україні, який застосовується при обчисленні пенсії. Середня зарплата зростає з кожним роком, а от пенсії — ні. Останній раз їх перерахунок у відповідності до середньої зарплати (осучаснення) здійснювався в 2012-му році. Проте тоді використали показник середньої заробітної плати за 2007 рік (1197,91грн.).

Відтоді ця цифра зросла до 3764,4 грн. — більше ніж втричі. У результаті дві третини пенсій не досягають навіть розміру прожиткового мінімуму. Перерахунок пенсій, який пропонує уряд, покликаний ліквідувати цей дисбаланс.

Зараз дійсно відчувається дискримінація пенсіонерів за роком виходу на пенсію, — констатує начальник управління пенсійного забезпечення. — Розміри пенсій залежно від року призначення відрізняються в рази. Наприклад, жінка зі страховим стажем понад 39 років вийшла на пенсію у 2008 році і одержує 2247,17 гривні. Якщо б на заслужений відпочинок вона оформлялася цьогоріч, розмір пенсії склав би 5693,09 гривні. Різниця, як бачимо, відчутна.

Тому Уряд і пропонує з 1 жовтня 2017 року перерахувати раніше призначені пенсії із використанням показника середньої заробітної плати на рівні 3 764,4 гривні. Цей показник застосовується для обчислення пенсій, що призначаються в 2017 році (середній розмір заробітної плати за 2014, 2015 та 2016 роки).

Очікується, що збільшення показника середньої зарплати частково або повністю знівелює зменшення вартості одного року страхового стажу до 1 відсотка (нині застосовується коефіцієнт 1,35%). І в результаті пенсії будуть перераховані, тобто підвищені, у близько 5,6 мільйонів українців (всього в Україні 11,9 мільйона пенсіонерів).

Крім того, проектом реформи передбачено, що базовий показник зарплати для розрахунку пенсій буде автоматично збільшуватися за ставкою, що складатиме щонайменше 50% від темпів росту середньої зарплати по Україні. А з 1 січня 2018 року мінімальна пенсія становитиме 40% від мінімальної зарплати.

За словами Любові Кислої, на Чернігівщині пенсії, нижчі прожиткового мінімуму, на сьогодні отримують 31,2 тисячі пенсіонерів або 9,5% від загальної кількості цивільних пенсіонерів.

З жовтня цього року Уряд пропонує також скасувати 15-відсоткове зниження пенсій працюючим пенсіонерам, щоб вони отримували і заробітну платню, і пенсію у повному обсязі. За інформацією Головного управління ПФУ, тільки у нашій області 50,3 тисячі пенсіонерів продовжують працювати, 7,8 тисячі з них отримують пенсії з обмеженням у 85%.

Як повідомляє Інтерфакс, комітет Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення за результатами свого засідання минулої середи рекомендував парламенту ухвалити урядовий законопроект про пенсійну реформу в першому читанні. Тепер справа за народними депутатами — доля пенсійної реформи залежить від їх рішення.

 

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.