back

У Чернігові започатковано будівництво корпусу онкодиспансеру для встановлення сучасного радіотерапевтичного обладнання

05-07-2017 16:07

Сьогодні, 5 липня, на території Чернігівського обласного онкологічного диспансеру відбулося урочисте закладання капсули на місці майбутнього будівництва корпусу під сучасне радіотерапевтичне обладнання – лінійний прискорювач. Прагнення реалізації цього проекту об’єднало зусилля багатьох – нардепів, органів самоврядування, виконавчої влади.

Щорічно лише в Чернігівському обласному онкологічному диспансері променеву терапію отримують понад 2500 хворих, із яких близько 1900 – дистанційне гамма-терапевтичне лікування. Загалом променева терапія застосовується для лікування пацієнтів зі злоякісними новоутвореннями у близько 60% випадків.

Для забезпечення потреб пацієнтів гамма-терапевтичне обладнання, яким нині укомплектовано онкодиспансер – апарати РОКУС-М (1983 рік випуску) та АГАТ-Р1 (1990) – працюють у три зміни, проводять у середньому 37 сеансів за зміну, тим самим перевищуючи рекомендовані норми. Вік обладнання, значне навантаження та застарілість самого принципу його дії складають комплекс причин, через які воно потребує заміни.

Проте самотужки Обласний онкологічний диспансер придбати нове обладнання не в змозі – орієнтовна вартість сучасної альтернативи гамма-терапевтичним апаратам – лінійного прискорювача – сягає близько 100 мільйонів гривень – у всіх державних лікувальних установах України працюють лише 17 таких комплексів. З огляду на це, пошук шляхів розв’язання проблеми взяла на себе обласна влада.

Цього року на закупівлю лінійного прискорювача фінансування передбачено і за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку, і з обласного бюджету. Проте й цього об’єму ресурсів недостатньо.

Для залучення решти коштів, необхідних для реалізації проекту, сьогодні, 5 липня, було зроблено, безпрецедентний за масштабом крок – підписано Меморандум про наміри зі співробітництва між Чернігівською ОДА, обласною радою, Чернігівською міською радою і народними депутатами України щодо сприяння забезпеченню високовартісним медичним обладнанням (лінійним прискорювачем) КЛПЗ «Чернігівський обласний онкологічний диспансер».

Документ своїми підписами скріпила ціла низка посадовців різних гілок влади: голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч, заступник голови Чернігівської обласної ради Валентин Мельничук, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко і народні депутати України – Олег Ляшко, Валерій Давиденко, Анатолій Євлахов та Анна Романова.

Проект підтримали також й інші народні депутати з числа тих, хто представляє та лобіює інтереси громади Чернігівської області у парламенті. Голова обласної державної адміністрацій подякував, крім присутніх, ще й, зокрема, народним депутатам України Сергію Березенку, Максиму Микитасю, Олександру Кодолі, Олегу Купрієнку, Василю Амельченку, Олександру Черненку та Олегу Дмитренку.

Звертаючись до присутніх на урочистостях із нагоди підписання Меморандуму та закладання капсули на місці майбутнього будівництва, голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч, зокрема, зазначив: «Дякую всім нашим чернігівським народним депутатам, які долучилися до проекту. Так сталося, що я перебував у стінах цього парламенту доволі короткий термін, але очолював депутатську групу «Чернігівщина», тому дуже приємно, що всі колеги-депутати дружно підтримують проект, незважаючи на те, хто яку політичну силу представляє. Адже на першому місці в нас – Чернігівщина.

Проект дійсно дорогий, його вартість становить більше 100 мільйонів гривень. Це – безпрецедентна вартість для одного об’єкту на Чернігівщині. Приведу до прикладу декілька цифр: у 2015 році всі рівні бюджетів області і держава витратили максимум 60 мільйонів гривень, у 2016-у – 136 мільйонів гривень на будівництво і придбання обладнання, цього року плануємо вкласти в медицину більше 200 мільйонів гривень.

Ви знаєте, що тиждень тому в обласній лікарні встановлений надсучасний ангіограф, яких більше ніде немає в країні. І я сподіваюся, що до кінця року ми побачимо й новітній корпус.

Ми складаємося на це всім миром: 17 мільйонів гривень – з обласного бюджету, 40 мільйонів надає Фонд регіонального розвитку, 10 мільйонів – дякуючи Чернігівському міському голові, дає міський бюджет, долучаються всі народні депутати коштами соціально-економічного розвитку. У цьому будівництві бере участь кожна громада, кожен район Чернігівщини в межах можливостей: по 100, по 200 тисяч гривень – хто скільки може. Це свідчить про важливість того об’єкту, який ми закладаємо.

Мені, як голові облдержадміністрації, прикро це говорити, але на сьогодні ми не маємо жодної лікарні в області, повністю устаткованої сучасним обладнанням. В комунальній власності області немає жодного апарату МРТ . Думаю, настав час змінити цю ситуацію. Ми будемо вважати пріоритетом розвиток медицини. Ми повинні давати не кількість, а якість медичних послуг. Тож вітаю всіх із цією подією», – сказав голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч.

Після офіційної частини заходів запрошені гості ознайомилися з діяльністю закладу. Вичерпні пояснення, як із фахових медичних, так і з організаційних питань, упродовж усієї зустрічі надавав головний лікар Чернігівського обласного онкологічного диспансеру та ініціатор втілення проекту Валерій Зуб.




Прес-служба облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода