back

Замість радіоактивного кобальту зі сходу – надточний лінійний прискорювач із заходу. Чернігівські лікарі та урядники працюють над оновленням онкодиспансеру

01-11-2016 16:26

Щорічно понад 2500 жителів Чернігівщини, а це більше половини всіх пацієнтів, які борються з онкологічними недугами, отримують променеву терапію. 1900 із них – дистанційне гамма-терапевтичне лікування на обладнанні, яке практично повністю вичерпало свій ресурс. Його заміна – потреба номер один для Чернігівського онкодиспансеру. Тому її забезпеченням зайнялися не лише медики, а і влада, і особисто голова ОДА.

«Кількість хворих, які потребують променевого лікування, щодня лише збільшується. Це загальносвітова динаміка, проте на Чернігівщині вона посилюється ще й наслідками аварії на Чорнобильські АЕС, – констатує головний лікар Чернігівського онкологічного диспансеру Валерій Зуб. – Однією ж із найчастіше застосовуваних і найдієвіших складових лікування пацієнтів зі злоякісними новоутворення є променева терапія. Проте гамма-терапевтичне обладнання, яке використовується в онкодиспансері, практично повністю вичерпало свій технічний ресурс, а отже – потребує заміни».

РОКУС-М 1983 та АГАТ-Р1 – 1991-го року випуску – такими двома гамма-терапевтичними апаратами нині оснащене відділення променевої терапії Чернігівського онкодиспансеру. Обидва прилади працюють у три зміни, забезпечуючи в середньому 37 сеансів щодня. Вік обладнання, значне на нього навантаження та застарілість самого принципу дії складають комплекс причин, із яких воно потребує заміни.

Проте є ще один чинник, який і зумовлює крайню необхідність невідкладних дій. Джерелом гамма-випромінювання в такого роду апаратах служить радіоактивний кобальт. Його використання потребує спеціальних умов. Ще складнішою процедурою є його захоронення після закінчення терміну експлуатації, який становить 5 років. До того ж, єдиним виробником змінних кобальтових джерел є країна-агресор – Російська Федерація, а їх ціна на сьогодні складає близько 8 мільйонів гривень (ще два роки тому було 300 тисяч гривень, ціна ж у майбутньому – не прогнозована).

З огляду на все це, медики, управлінці галузі та керівники виконавчої влади в області обрали шлях докорінного розв’язання проблеми.

«Сучасною альтернативою гамма-терапевтичним апаратам є лінійні прискорювачі. Для їхньої роботи не потрібні радіоактивні елементи – вони самостійно генерують випромінювання, тому не несуть загрози природному середовищу і не потребують регулярної заміни активних елементів. Вони є набагато точнішими у порівнянні з технологічними попередниками – практично ювелірними приладами, що дає змогу ефективніше впливати на пухлини, зменшуючи опромінення здорових тканин. Надання променево-терапевтичного лікування сучасними лінійними прискорювачами значно знижує ризики ускладнень і тривалість амбулаторної реабілітації онкологічних хворих», – пояснює головний профільний лікар області Валерій Зуб.

Встановлення у Чернігові саме таких сучасних апаратів, подібних до яких у державних лікувальних установах України лише 13, поставив собі за мету, після консультацій з фахівцями, голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч. Для вивчення пропозицій та обговорення можливих умов придбання обладнання він спільно з головлікарем диспансеру відвідали офіс, клініку та виробничі потужності провідної компанії галузі «ElektaLimited». Її обладнанням користуються у понад 5 тисячах клінік по всьому світу. Протягом трьох днів відрядження (з 19 по 15 жовтня) до міста Кроулі (Великобританія) було досліджено як медичний, так і господарський аспект справи. «Конфігурації та комплектації обладнання, умови і терміни постачання, гарантії, навчання персоналу – все це було обговорено з представниками компанії-виробника, – розповідає Валерій Зуб. – Це було кропітке дослідження, адже справа вкрай серйозна і вартісна».

«За рекомендаціями ВООЗ, для забезпечення якісними медичними послугами лікарні мають бути обладнані із розрахунку однин лінійний прискорювач на кожні 300 тисяч населення. З огляду на специфіку нашого регіону, таких приладів для повного забезпечення потреб має бути принаймні чотири. Вартість проекту зі встановлення першого прискорювача (який включає придбання приладу, будівельні роботи та облаштування необхідних умов) сягає 100 мільйонів гривень. Установлення ж наступних – тобто створення комплексу приладів – дешевше – близько 80 мільйонів за кожен, – говорить керівник Чернігівського онкологічного диспансеру. – Це дійсно величезні кошти, але за ними – порятунок тисяч життів. Медики Чернігівщини розуміють усю складність ситуації, в якій змушена перебувати наша держава. Втім жоден лікар не має ні фахового, ні морального права залишити своїх пацієнтів сам на сам із хворобою, коли є хоча б мінімальний шанс на одужання. А створити умови для лікування – обладнати онкодиспансер сучасними опромінювачами – надати змогу онкологічним хворим області отримувати ефективну терапію – це та справа, навіть започаткувавши яку, я вже зможу вважати свою місію як керівника закладу втіленою», – вважає лікар.

Хід і результати відрядження прокоментував і голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч: «Для мене цей візит мав прагматичну мету – домовитися про найкращі умови – найнижчу ціну, найкращу комплектацію та підтримку. Ми поспілкувалися напряму з керівником європейського офісу компанії і визначили ціну, яку не має перевищити їхній дистриб’ютор в Україні. І вона суттєво нижча, ніж пропонована до цього», – повідомив голова ОДА.

Щодо того, яким чином можлива реалізація проекту: «Переоснащення онкодиспансеру, як й інших обласних закладів охорони здоров’я, поступовий і тривалий процес. Але першу чергу, що стосується лінійних прискорювачів, ми плануємо реалізувати вже наступного року. Плануємо здійснити це за рахунок коштів Фонду регіонального розвитку. Я вже повідомляв, що наступного року для Чернігівщини у ньому передбачається приблизно утричі більше коштів ніж цьогоріч – близько трьохсот мільйонів гривень. І я переконаний, що варто спробувати використати частину цього ресурсу на дійсно якісний значущий для всієї області проект. Не лише на заміну вікон у школах і клубах – це, звісно, також важливо, але це можна зробити, залучаючи й інші джерела, – а на те, що потрібно всій області, і грошей на що з інших джерел навряд вдасться залучити», – говорить Валерій Куліч.

«Я наголошую на тому, що пріоритетом для обласної влади нині є медичні заклади обласного рівня. Не секрет, що по області немає жодної належним чином обладнаної лікарні. І обладнати їх усі – і не реально, і не раціонально. Ми ж працюємо над тим, щоб створити якісні, сучасні медичні центри, де кожен житель Чернігівщини за потреби зможе отримати висококваліфіковану і ефективну допомогу», – декларує голова облдержадміністрації.

Наостанок зауважимо, що отримання медичних послуг з використанням обладнання, придбаного коштом платників податків, розглядається лише на умовах його безоплатності для жителів області.

Подальший хід підготовки та реалізації проекту й надалі буде мати інформаційний супровід. Слідкуйте за публікаціями на офіційному сайті Чернігівської ОДА та на публічній сторінці Валерія Куліча у мережі facebook.


Прес-служба облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода