back

Аграрії! Безпечно використовуйте отрутохімікати, аби не нашкодити бджолам

13-05-2017 | 11:59

У зв’язку з проведенням весняно-польових робіт Міністерство аграрної політики та продовольства України наголошує на обов’язковому дотриманні вимог законодавства при застосуванні пестицидів і агрохімікатів.

Аграріїв закликають до безпечного використання засобів захисту рослин для уникнення випадків масових отруєнь бджіл.

Обробляти поля отрутохімікатами необхідно в період відсутності льоту бджіл, зокрема у ранкові або вечірні години. Про проведення таких робіт сільгоспвиробники повинні інформувати власників пасік за три доби, вказуючи вид застосовуваного засобу та період ізоляції бджіл. Не допускається обробка квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

Ці вимоги визначені пунктом 7 Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл.

Забороняється проведення авіаційних обробок пестицидами всіх груп токсичності для боротьби зі шкідниками та хворобами сільськогосподарських рослин, лісових та інших угідь, розташованих ближче п’яти кілометрів від місця постійного перебування медоносних пасік. Також – в радіусі двох кілометрів від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду.

Не можна проводити авіаобробки на відстані менше одного кілометру від населеного пункту, тваринницьких і птахівничих ферм, посівів агрокультур, що вживаються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників тощо.

Зазначені заборони визначені Державними санітарними правилами авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України.

Крім того, статтею 38 Закону України «Про бджільництво» передбачена дисциплінарна, адміністративна, цивільно-правова або кримінальна відповідальність за порушення вимог нормативних актів у цій сфері.

Так, покарання застосовується до осіб, винних у неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин, а також у порушенні технології вирощування культур сільськогосподарського та іншого призначення, що призвело до погіршення умов у ареалах розселення бджіл.

За інформацією Міністерства аграрної
політики та продовольства України