back

У Чернігові на всеукраїнській конференції вчителі природничо-математичних наук обмінювалися досвідом

27-04-2017 | 17:20

Сьогодні, 27 квітня, педагоги з усієї Чернігівщини та інших областей України зібралися на дводенну всеукраїнську науково-практичну конференцію «Проблеми сучасної природничо-математичної освіти», присвячену 149-й річниці від дня народження видатного математика Георгія Вороного.

Ректор Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського Анатолій Заліський закцентував увагу часників заходу на значному науковому вкладі Георгія Вороного у світову науку. Зокрема, побудовані вченим математичні об'єкти – діаграми Вороного – в наші дні широко використовуються в багатьох галузях науки: в комп'ютерній графіці, геометричному моделюванні, створенні штучного інтелекту, розпізнаванні образів, конструюванні роботів, медицині, радіаційній фізиці, астрофізиці, кристалографії, археології тощо.

Анатолій Заліський зауважив, що у 2010 році рішенням другої сесії шостого скликання Чернігівської облради засновано обласну Премію імені Георгія Вороного педагогічним та науково-педагогічним працівникам державних вишів. Вона запроваджується з метою піднесення ролі та авторитету педагогів і науковців у суспільстві, заохочення їх до творчої, результативної праці. Щорічно присуджується п’ять премій. Розмір кожної становить п’ять мінімальних заробітних плат.

У Сеулі (Корея) існує Дослідницький центр з діаграм Вороного. З ініціативи цього Центру з 2004 року в різних країнах світу проводяться щорічні міжнародні конференції, присвячені відкриттям математика та їх практичному застосуванню.

Як повідомив ректор Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, у Києві раз на п'ять років проводять заходи, присвячені розвиткові наукових напрямів, розроблених Вороним.

Крім того, учасники конференції говорили про технологізацію процесу навчання математики, фахову підготовку майбутнього вчителя математики в умовах інформаційної освіти, особливості використання технологій навчання дорослих та інше.

Довідково. Вороний Георгій Феодосійович – видатний математик, член-кореспондент Санкт-Петербурзької академії наук. Народився в 1868 році у селі Журавка Варвинського району Чернігівської області.

У 1885 році закінчив Прилуцьку гімназію, вступив до Санкт-Петербурзького університету. Після захисту магістерської дисертації був призначений профессором математики Варшавського університету.

Георгій Вороний працював, головним чином, в області теорії чисел. Він опублікував шість фундаментальних монографій та шість невеликих за обсягом праць.

Найвизначнішими за глибиною одержаних результатів є дві останні великі монографії вченого, які заклали основу нової галузі математики – геометрії чисел.

До числа його відкриттів також належать алгоритм Вороного та тотожність Вороного.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації