back

На Чернігівщині відсутні спалахи АЧС

27-01-2017 | 15:11

Організацію заходів стабілізації епізоотичної ситуації з африканською чумою свиней (АЧС) обговорили учасники відеоконференції, яку провів Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, учора, 26 січня.

Від Чернігівської області в заході взяли участь директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Павлішен, представники інших відповідних служб.

Як зазначалось на нараді, впродовж останніх трьох років ситуація з поширення епідемії АЧС тільки погіршилася і на сьогодні створює загрозу біологічній безпеці країни. А це може негативно вплинути як на внутрішній, так і на зовнішній ринок, нашкодити взаєминам з європейськими партнерами, посилити соціальну напругу тощо. 

Тому зараз вкрай важливою є співпраця всіх відповідних органів і служб для здійснення в оперативному порядку необхідних заходів із локалізації та запобігання розповсюдженню захворювання.

У ході розмови Тарас Кутовий повідомив, що вже найближчим часом на базі Держпродспоживслужби і Національної поліції України створюватимуться мобільні групи для боротьби з АЧС.

– На рівні Кабінету Міністрів є підтримка. Є протокольне доручення щодо створення таких груп. Тобто ті додаткові повноваження, яких нам не вистачало, у нас будуть. І я сподіваюся, що ця робота буде ефективною, – зазначив він.

Наразі ведуться перемовини з міжнародними партнерами стосовно забезпечення груп мобільними крематоріями, аби можна було якісно і швидко реагувати на спалахи захворювання.

Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа розповів про реалізацію комплексу заходів запобігання поширенню АЧС територією країни. Зокрема, про напрацьовані зміни до Інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней та пакет законодавчих змін, які дозволять підвищити ефективність боротьби з поширенням цього захворювання в Україні.

Під час обговорення акцентувалась увага на забезпеченні належного контролю за переміщенням живих свиней та продукції зі свинини, недопущення її реалізації на стихійних ринках та місцях несанкціонованої торгівлі, встановлення мобільних ветеринарно-контрольних пунктів. Разом з тим, на місцях необхідно вести широку інформаційну кампанію, під час якої пояснювати населенню про загрози від АЧС, шляхи запобігання її поширенню та методи боротьби з цим.

Крім того, мова йшла про концентрацію уваги на виявленні незареєстрованих ферм з низьким рівнем дотримання правил та умов санітарії, через які в багатьох випадках і розповсюджується захворювання.

– Питання поширення АЧС – це проблема не тільки біологічна, а й економічна. Ми повинні зрозуміти, що наші ефективні кроки дозволять забезпечити позитивну динаміку в локалізації захворювання та епізоотичне благополуччя країни, – наголосив по завершенню засідання Тарас Кутовий.

На сьогодні в Чернігівській області відсутні спалахи АЧС, епізоотична ситуація знаходиться на щоденному контролі.

Минулоріч зареєстровано 2 випадки захворювання – у господарствах приватного сектору с. Хибалівка Куликівського та с. Бакаївка Ічнянського районів. На даний час карантин у цих населених пунктах знято.

На постійному контролі знаходиться 87 свиногосподарств області. Здійснюється обстеження поголів’я свиней в особистих господарствах громадян. Серед протиепізоотичних заходів – щеплення тварин проти класичної чуми свиней.

За інформацією Департаменту агропромислового
розвитку Чернігівської облдержадміністрації