back

Чверть століття тому українці беззаперечно підтвердили рішення про незалежність власної держави

01-12-2016 | 08:10

Доленосне й безповоротне рішення українців жити у своїй суверенній державі було остаточно засвідчене результатами Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року. Цей референдум став дійсно епохальною подією, яка докорінно змінила хід історії України.

24 серпня 1991 р. Верховна Рада України прийняла Акт проголошення незалежності України. Однак, згідно з чинним на той час законодавством, питання про реалізацію права народу України на самовизначення виходило за межі компетенції Верховної Ради УРСР і мало вирішуватися виключно всеукраїнським референдумом. Тому того самого дня, крім Акту проголошення незалежності України, було прийнято й Постанову Верховної Ради УРСР "Про проголошення незалежності України", якою, зокрема, передбачалося провести 1 грудня 1991 р. всеукраїнський референдум на підтвердження Акту проголошення незалежності України.

Референдум, який відбувся у намічені строки, не залишив жодних сумнівів. 90,32 % громадян, які брали участь у референдумі, на запитання бюлетеня «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?» відповіли: "Так, підтверджую". Позитивну відповідь дало населення всіх областей України і Криму, незалежно від їх національного складу. Отже, за незалежність проголосували не тільки українці, але й представники інших національностей, для яких батьківщиною є українська земля.

Чернігівщина також однозначно підтримала самостійність України — за неї під час референдуму висловилися 93,78% жителів області, які брали участь у голосуванні.

Підсумки референдуму однозначно засвідчили прагнення українського народу бути повноправним господарем на власній землі, а не "молодшим братом", частиною ще однієї імперії з новітнім фасадом. Результати голосування ознаменували повноправне входження України до світового співтовариства вільних держав. Почалася хвиля дипломатичного визнання України як незалежної держави.

Не менш важливо й те, що історичне рішення українців пришвидшило офіційний розвал СРСР.

Член тодішнього політбюро ЦК КПРС Вадим Медведєв так зазначав у своїх щоденникових записах (уривок подається мовою оригіналу): « Шок от итогов референдума и выборов на Украине. Даже Крым, не говоря о Юге и Востоке и тем более Западе, проголосовал за независимость республики. Говорят, что избиратели были поставлены в трудное положение самим вопросом… Но главное, по-моему, в другом: на Украине не хотят быть «под Москвой» с ее полной неразберихой и угрозой диктатуры».

Події останніх років яскраво підтверджують: думки і прагнення українців у цьому напрямку не змінилися. Вони зі зброєю в руках готові відстоювати рішення, всенародно ухвалене 25 років тому.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації