back

Аграрії Чернігівщини успішно завершили посівну кампанію

09-11-2016 | 15:00

Підсумки цьогорічної сівби озимих культур та комплексу осінньо-польових робіт підбили учасники селекторної наради, яку провів Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк учора, 8 листопада.

Від Чернігівської області участь у нараді взяли перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Леонід Сахневич, в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Олег Крапивний та представники обласних служб агропромислового комплексу.

– На цьогорічне проведення осінньо-польової кампанії значно вплинули природні умови. Аграріям необхідно було в стислі агротехнічні терміни встигнути закласти основу продовольчої безпеки на наступний рік, – зазначив Максим Мартинюк.

Директор Департаменту землеробства та технічної політики в АПК Мінагрополітики України Володимир Топчій повідомив, що в деяких областях спостерігається недосів озимих через погодні умови, однак ситуація не критична. Агротехнічні терміни сприятливого посіву вже минули, але аграрії на власний ризик ще досівають. Хоча доцільніше було б ці площі навесні засіяти ярими пшеницею та ячменем.

Під час селектору мова йшла також про збір врожаю. Як було зазначено, понад 90% запланованих до збирання площ вже оброблено. Позитивним є той факт, що рівень урожайності гречки, соняшнику, сої один з найвищих за останні роки. Це свідчить про те, що в більш-менш сприятливих умовах при проведенні масштабних агротехнічних робіт можливо отримати достойні показники виробництва.

Крім того, Державна продовольчо-зернова корпорація України оголосила про форвардні закупівлі озимого зерна пшениці та ячменю 2017 року. Загалом авансований платіж – більше мільярду гривень буде проведено в січні-лютому наступного року.

На Чернігівщині аграрії засіяли озимими колосовими культурами 98 % прогнозованих площ. Стан пшениці та жита на 90 % площ добрий та задовільний, на 10 % – слабкий та зріджений.

Крім того, у 2,3 разів більше до прогнозу посіяно озимого ріпаку (прогноз посіву на зерно – 12,1 тисяч гектарів).

Сходи цих рослин на 15 % площ – добрі, 78 % – задовільні, решта – слабкі та зріджені.

На жаль, погодні умови не сприяють проведенню збирання врожаю. На сьогодні зернові та зернобобові культури зібрані з площі понад 70 %. Намолочено більше 2,3 мільйонів тонн зерна.

Наразі товаровиробниками області завершено збирання основних ділянок соняшнику, сої та цукрового буряка. Залишаються необмолоченими половина площ кукурудзи.



За повідомленням Департаменту
агропромислового розвитку ОДА