back

Децентралізація, земля та комунальна власність – ключові питання зборів асоціації «Ради Чернігівщини»

18-10-2016 | 19:41

Сьогодні, 18 жовтня, у Чернігові відбулися загальні збори Місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Чернігівщини». Посадовці різних рівнів виконавчої та самоврядної влади області обговорили чотири питання. Три з них – за участі голови ОДА, депутата обласної ради Валерія Куліча.

Засідання, учасниками якого, зокрема, були голова обласної ради Ігор Вдовенко, його заступник Арсен Дідур, керівник виконавчої дирекції регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад, депутат облради Ірина Грозенко, начальник Головного управління Держгеокадастру в Чернігівській області Олександр Колотілін, нещодавно призначений начальник Управління комунального майна обласної ради Андрій Бунін, в. о. керівника КП «Чернігівоблагроліс» Сергій Бойцун, голови багатьох міських і районних рад області мало на меті обговорення, в основному, чотирьох питань:

– «Актуальні питання децентралізації та реформи місцевого самоврядування. Зміни у нормативно-правовій базі»;

– «Земельні питання на сучасному етапі»;

– «Розпорядження об'єктами комунальної власності. Діяльність комунального підприємства Чернігівської обласної ради «Чернігівоблагроліс» і його дочірніх підприємств»;

– «Про затвердження нової редакції Статуту Місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Чернігівщини».

Першим, у зв’язку з необхідністю покинути зібрання раніше завершення засідання, слово взяв голова Чернігівської ОДА, депутат обласної ради Валерій Куліч. У своєму зверненні до учасників зустрічі й подальшій дискусії він торкнувся основних питань, винесених на обговорення, та доніс до членів асоціації свою позицію стосовно кожного із них.

Зокрема, Валерій Куліч звернув увагу представників громад області на якість підготовки проектів із розвитку громад і територій. Він повідомив, що на наступний рік заплановано суттєве збільшення об’єму коштів Фонду регіонального розвитку – з цьогорічних 3-х мільярдів гривень до 8, а також формування окремого фонду енергоефективності в розмірі 4-х мільярдів гривень та фонду, спрямованого на фінансування будівництва спортивних об’єктів (315 мільйонів гривень).

На наступний рік область очікує отримати на реалізацію проектів утричі більше коштів ніж цьогоріч, – повідомив голова ОДА. – Тому звертаю вашу увагу на своєчасність подачі проектів та їхню якість. Учора на нараді я вже поінформував голів райдержадміністрацій про те, що всі ресурси будуть направлені на місця – обласний «УКС» не буде розподіляти ні копійки коштів. Його функціями буде виключно проектна документація і технічний нагляд. Тому будьте готові ефективно освоювати кошти».

«Ви знаєте, що Центральною виборчою комісією вже прийнято рішення про проведення виборів у 11 майбутніх об’єднаних громадах. Учора мною підписано відповідне подання щодо Козелецької громади. Іще в 5 чи 6 громад вибори можуть бути призначені найближчим часом. Цей процес неспинний. І важливим є не зволікати з об’єднанням, щоб не втратити можливість реалізувати проекти розвитку за рахунок коштів, які передбачені виключно для об’єднаних громад», – наголосив голова ОДА.

Щодо «Чернігівоблагролісу»: «На сьогоднішній день декілька районних рад прийняли рішення про передачу райагролісів. Це – абсолютна нісенітниця. Адже курс на об’єднання громад є незворотнім. Чітко задекларовано, що виключне право розпорядження землями за межами міст і селищ буде належати об’єднаним громадам. До того ж, після завершення формування громад, крайнім терміном яких визначено жовтень 2017 року, відбудеться й переформатування адміністративно-територіального устрою. Планується, що в області залишиться 6 повітів. Тому звернення деяких районних рад, які ми отримали, у яких ідеться про передачу райагролісів районам – це повна нісенітниця», – сказав голова ОДА Валерій Куліч, вказуючи на безперспективність і нікчемність можливих нині схем зловживань у зв’язку з невідворотною докорінною зміною суб’єктів правовідносин у країні загалом.

Голова ОДА додав: «Дійсно, дуже великі зловживання виявлено в системі «Чернігівоблагролісу». Оцінку їм будуть давати правоохоронні органи, але, за мінімальними підрахунками, лише за минулий рік було вкрадено близько 60 мільйонів гривень. Я думаю, що це якраз ті кошти, які на сьогоднішній день дають змогу лобіювати прийняття районними радами таких рішень. Об’єднані громади і новий територіальний устрій – так будемо працювати. А на сьогоднішній день – жорстка вертикаль: райагроліси позбавлені права заключати контракти, контрактну роботу вестиме облагроліс. Такого, як раніше, що кожен райагроліс приймає на свій розсуд, кому, що і за якою ціною продавати – більше не буде». Безлад закінчився, «царків» не буде. Крапка, – запевнив Валерій Куліч.

Далі, за час своєї роботи у президії зборів, голова ОДА Валерій Куліч проаналізував стан справ у галузі підвищення ефективності мережі закладів освіти в області, відповів на декілька поточних запитань від учасників зустріч і закликав звертатися за потреби в його допомозі. «Там, де треба робити – я ваш надійний партнер», – резюмував голова ОДА.

Позицію голови ОДА щодо мережі закладів освіти та деяких інших питань читайте згодом в окремій публікації. Також пропонуємо увазі матеріал за підсумками заходу у викладі Відділу інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради.


Прес-служба облдержадміністрації