back

Надання адресної соціальної підтримки вразливим та незахищеним категоріям громадян – один із стратегічних напрямів соціальних реформ

22-03-2012 | 16:06

У програмі економічних реформ України на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» велику увагу приділено реформі системі соціальної підтримки як передумови підвищення стандартів життя громадян. Одним з головних завдань цієї реформи та нової соціальної політики Президента України є надання адресної соціальної підтримки вразливим та незахищеним категоріям громадян. Саме таке питання розглянули та обговорили під час розширеного засідання Регіонального комітету з економічних реформ, яке 22 березня провів голова облдержадміністрації Володимир Хоменко.

Відкриваючи засідання, Володимир Хоменко зазначив, що на розширеному засіданні Кабінету Міністрів України Президент Віктор Янукович окресли чотири стратегічні напрями соціальних реформ. По-перше, відновлення довіри суспільства до державної політики, спрямованої на покращення життя громадян шляхом скасування пільг для тих, хто їх не потребує. Друге – це комплексне перетворення підходів до оплати праці, податків та соціального страхування, одним із шляхів досягнення цієї мети є впровадження податку на багатство. Третій напрямок – глибока модернізація сфери соціального забезпечення, посилення адресності соціальної допомоги. І четверте – сприяння ефективній зайнятості та створення нових робочих місць, які забезпечать якість економічного зростання.

«Одним з важливих кроків, які заплановано зробити є підвищення рівня державних соціальних допомог та пільг, посилення їх адресності, надання допомоги саме тим громадянам, які її потребують», - підкреслив керівник області.

Інформуючи присутніх про соціальну підтримку вразливих та незахищених категорій громадян, начальник головного управління праці та соціального захисту населення Лариса Юрченко відмітила, що важливою складовою соціальних ініціатив Президента є адресність соціальних допомог, тобто перехід від безсистемних виплат до саме адресної допомоги та соціальних послуг, які відповідають потребам конкретної людини чи конкретної сім’ї.

Вона охарактеризувала напрями роботи органів соціального захисту населення щодо підвищення виплат для тих категорій населення, які потребують першочергової підтримки, а саме, сімей з дітьми, малозабезпечених родин, пенсіонерів, інвалідів дитинства, праці та війни.

За словами Лариси Юрченко, станом на 1 січня 2012 року в області державні соціальні допомоги отримували 70 тисяч сімей, що на 2 відсотка більше ніж у 2010 році. На виплату всіх видів державних соціальних допомог з початку року спрямовано субвенції з державного бюджету на загальну суму 595,5 млн грн, що майже на 22 відсотка більше, ніж у 2010 році.

Зростання державних соціальних стандартів у 2012 році дає змогу говорити про очікуване і у подальшому підвищення народжуваності в області. У 2011 році розмір допомоги при народженні зріс більше, ніж на 42 відсотка.

Протягом 2012 року зросте на: першу дитину – на 2 040 гривень (з 26 790 грн – у січні 2012 до 28 830 грн – у грудні 2012 року); другу дитину – на 4080 гривень (з 53580 грн до 57 660 грн); третю і наступну дитину – на 8160 гривень (з 107160 грн до 115 320 грн). Загалом у 2012 році розмір допомоги при народженні дитини зросте на 10,5 %.

Суттєво збільшено розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Ії розмір у грудні 2012 року зросте порівняно з груднем 2011 року на 13 % і становитиме 1134 гривні. На виплату допомоги було спрямовано протягом 2011 року 117,6 млн.грн, що на 29,7 % більше ніж за 2010 рік (90,7 млн грн).

Розміри допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування протягом року зростуть на 136 грн для дітей віком до 6 років та на 170 грн для дітей віком від 6 до 18 років. На виплату протягом 2011 року було спрямовано 29,7 млн грн, що на 8,8 % більше у порівнянні з 2010 роком (27,3 млн грн). Загалом у 2012 році розмір допомоги зросте на 15 %.

На початок року в області налічувалось 1465 малозабезпечених сімей, що на 18,4 % більше ніж у 2010 році (1237 сімей).

На виплату державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям за 2011 рік було спрямовано 17,5 млн грн, що 33,6 % більше, ніж у 2010 році (13,1 млн грн).

У 2012 році розмір допомоги на кожну дитину яка проживає у малозабезпеченій сім’ї збільшився вдвічі з 60 до 120 грн для дитини віком від 3 до 13 років та з 100 до 230 грн для дитини, старше 13 років.

Державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам отримує 9847 осіб, що на 7,9 % більше ніж у 2010 році (9130 осіб). На виплату державної соціальної допомоги було спрямовано 107,2 млн гривень, що на 15,9 % більше ніж у 2010 році (92,5 млн грн).

На виплату тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме спрямовано майже 10 млн грн, що на 21,9 % більше ніж у 2010 році (8,2 млн грн). Допомогу отримувало 2068 осіб. Кількість отримувачів даної допомоги в порівнянні з 2010 роком збільшилась на 7,3 % (1928 осіб).

Станом на 01.01.2012 року в області функціонувало 170 прийомних сімей, в яких виховувалось 261 дитина та 11 будинків сімейного типу, в яких виховувалось 69 дітей. На виплату державної допомоги у 2011 році спрямовано 9,1 млн грн, що на 18,2 % більше ніж у 2010 році (7,7 млн грн).

У минулому році звання «Матері – героїні» присвоєно 473 жінкам Чернігівщини, вони отримали від держави винагороду на суму 4,5 млн гривень.

Станом на 01.01.2012 року субсидією для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг станом 01.01.2012 року отримувало майже 43 тис.сімей. На виплату субсидії з початку 2011 року спрямовано 42,6 млн гривень. Заборгованість по виплатах всіх видів державних соціальних допомог відсутня.

В області пільгами користується понад 384 тис. осіб, це більше ніж третина населення області. Право на отримання пільг у державі регламентує понад 50 законодавчих актів (загалом 116 категорій громадян мають право на 125 видів пільг).

На думку Лариси Юрченко, існуюча система пільг є громіздкою та недосконалою, потребуючою реформування.

Законодавчі акти в свій час приймалися безсистемно і, в більшості випадків, не містять в собі механізмів реалізації прав, що надаються громадянам, не підкріплені відповідним фінансовим ресурсом. Одним із перших напрямків соціальних реформ є відновлення основоположного принципу соціальної справедливості - максимального скасування пільг для тих, хто цього не потребує. Даний крок у реформуванні матиме наслідки поліпшення атмосфери в суспільстві та покаже дійсну орієнтацію держави на чесний перерозподіл доходів.

Ще одним важливим кроком до впорядкування системи соціальних виплат стане впровадження соціальної картки.

Електронна соціальна картка повинна розв’язати проблему адресного розподілу пільг українцям, зекономити державні мільярди бюджетних коштів і підвищити рівень соціального захисту населення України.

Під час обговорення голова обласної державної адміністрації зазначив, що посилення адресності виплат, направлення державних коштів найуразливішим категоріям громадян відновить довіру суспільства до державної політики та сприятиме її ефективності.

«Президент України наголошує на необхідності відновлення принципу соціальної справедливості в українському суспільстві», - додав Володимир Хоменко.

У рамках проекту «Удосконалення системи соціальної допомоги в Україні» з квітня 2009 року по 31 грудня 2011 року на базі управління праці та соціального захисту населення Корюківської райдержадміністрації реалізовувався експеримент щодо запровадження непрямої оцінки доходів громадян, які звертаються за призначенням соціальної допомоги, що надається з урахуванням доходу сім’ї. Про підсумки його проведення у Корюківському районі під час засідання Регіонального комітету розповіла начальник управління праці та соціального захисту населення Корюківської райдержадміністрації Світлана Самсон. Зокрема, вона зазначила, що застосування методу непрямої оцінки дає змогу посилити спрямованість соціальної допомоги найбільш нужденним та соціально незахищеним верствам населення, ефективно використовувати кошти державного бюджету на соціальну підтримку населення, зменшити кількість перевірок та підвищити якість роботи органів соціального захисту населення.

Про впровадження інноваційних соціальних послуг у Коропському районі поінформував присутніх голова Коропської райдержадміністрації Володимир Бригинець. За його словами, для обслуговування громадян, які перебувають в складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, в районі створений територіальний центр соціального обслуговування райдержадміністрації. У ньому працює 7 відділень, де послугами користуються 3411 чоловік. Враховуючи велику кількість одиноких престарілих громадян у смт Понорниця, з 1 грудня 2011 року відкрився і працює пункт щоденного безкоштовного гарячого харчування. Кожного дня тут харчується 30 осіб. На харчування однієї людини витрачається 13-14 грн. на добу. При Понорницькій школі створений волонтерський загін учнів, які розносять гарячі обіди людям, які не в змозі дійти до пункту. Обслуговуються в пункті найбільш нужденні пенсіонери та інваліди, яким 70 років і більше, і знаходяться в надзвичайно складних життєвих умовах. Списки громадян на харчування погоджуються з Понорницькою селищною радою.

На думку Володимира Бригинця, створення пункту гарячого харчування вирішило ряд соціальних проблем. Відступили хвороби, люди, які багато часу не переступали поріг свого подвір’я, постійно приходять не тільки поїсти, а й поспілкуватися, поділитися проблемами, новинами, з’явився потяг до життя. Разом з тим люди мають змогу паралельно отримати послуги перукаря, взуттєвика, швачки, вибрати для себе речі з «банку одягу».

«Глава держави ставить перед усіма гілками влади чіткі завдання у 2012 році українці мають відчути, що реформи – це зміни на краще», - наголосив Володимир Хоменко, підсумовуючи результати засідання Регіонального комітету з економічних реформ. За його словами, реформи можна вважати результативними лише тоді, коли досягнуто баланс між економічним зростанням та добробутом конкретної людини.

«Тому подальше впровадження на регіональному та місцевому рівні ключових реформ, ініційованих Президентом України – наше основне завдання на сьогодні. Я вимагаю від керівників органів влади зробити все від нас залежне із реалізації завдань реформи на місцях. У першу чергу – переглянути відношення до роботи з людьми, які потребують допомоги, розгляду їх звернень, створення умов для комфортного проживання громадян з обмеженими можливостями. Необхідно і надалі забезпечувати своєчасне призначення, перерахунки та виплату пенсій, державних соціальних допомог, безперебійну роботу «єдиних приймалень», проводити активну роз’яснювальну роботу з соціальних питань.

Перед нами поставлені конкретні завдання, тому необхідно консолідувати зусилля усіх гілок влади для їх виконання», - наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко.











Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації