back

Лісгоспи Чернігівщини: задоволення потреб населення, збереження природи, наповнення бюджету

03-08-2016 | 09:47

Про підсумки роботи господарсько-фінансової діяльності підприємств лісової галузі Чернігівщини говорили на колегії профільного управління за участі першого заступника голови облдержадміністрації Леоніда Сахневича та голови обласної ради Ігоря Вдовенка. Обговорення відбулося 2 серпня.

Більшість з підприємств лісогосподарства є бюджетоутворюючими і відіграють важливу соціальну та економічну роль в регіоні. Лісгоспи не лише задовольняють потреби народного господарства в деревині, але й здійснюють заготівлю насіннєвого матеріалу, стоять на сторожі збереження і охорони рідкісних, зникаючих видів флори і фауни.

За перше півріччя поточного року лісгоспами заготовлено 530 тисяч метрів кубічних деревини, що більше за відповідний період минулого року на 16 відсотків. У результаті виконання усіх запланованих лісогосподарських заходів, підприємства спрацювали ефективно і за результатами господарсько-фінансової діяльності отримали більше 20 мільйонів гривень прибутку. Крім того, сплачено понад 148 мільйонів гривень до державного, місцевого бюджетів та єдиного соціального внеску до пенсійного фонду. На даний час на підприємствах обласного держлісгоспу працює більше трьох тисяч працівників. Середньомісячна заробітна плата штатних працівників у цілому по управлінню складає 7785 гривні.

Підприємствами обласного управління лісового та мисливського господарства виконано комплекс профілактичних заходів для охорони лісів від пожеж. У порівнянні з минулим роком кількість та площа лісових пожеж значно зменшилася. Також проводиться прибирання стихійних сміттєзвалищ та ліквідація захаращеності на окремих ділянках лісу. Незважаючи на запобіжні заходи погіршується ситуація з незаконними рубками. У підвідомчих підприємствах обласного управління лісового та мисливського господарства зареєстровано 32 випадки самовільних рубок лісу. Збитки від цього негативного явища складають більше шестисот тисяч гривень.

На колегії розглянуто стан та перспективи лісонасінневої справи, для розвитку якої закладено близько ста розсадників загальною площею понад 40 га. В Борзнянському, Добрянському та Семенівському підприємствах створені лісові плантації фундука, в Ніжинському – модрини, у Корюківському та Холминському – сосни звичайної.

За підсумками господарсько-фінансової діяльності обласного держлісгоспу роботу більшості його підприємств визнано ефективною, а перехідний кубок управління за перше місце Леонід Сахневич вручив директору ДП «Добрянське лісове господарство» Івану Горохівському, друге місце вибороло ДП «Холминське лісове господарство» (директор Олександр Демченко), третє місце присуджене ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» (директор Микола Засько).

За інформацією обласного управління лісового та мисливського господарства