back

Володимир Хоменко взяв участь у засіданні Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради

16-02-2012 | 16:00

16 лютого голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко взяв участь у черговому засіданні Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради.

Під час засідання за участю міських голів та селищних голів населених пунктів області, які є районними центрами, розглянуто питання співпраці органів виконавчої влади та місцевого самоврядування на регіональному та місцевому рівнях, актуальні питання фінансового забезпечення, а також особливості управління земельними ресурсами та розпорядження об’єктами комунальної власності в містах та селищах міського типу області.

Відкриваючи захід, голова обласної ради Анатолій Мельник, зокрема, зазначив, що спільне бачення організації роботи Консультативно-дорадчої ради обласною радою та адміністрацією надало можливість зблизити позиції державної виконавчої влади та самоврядування в напрямку роботи на користь інтересів територіальних громад.

За визначенням голови облдержадміністрації Володимира Хоменка, спільна робота обласної державної адміністрації, інших органів виконавчої влади та місцевого самоврядування спрямовується на реалізацію завдань Президента України та Уряду, Програми економічних реформ, спільних рішень для забезпечення інтересів територіальних громад, жителів Чернігівщини в усіх сферах суспільного життя.

Забезпеченню такої взаємодії сприяє проведення розширених засідань Колегії облдержадміністрації, засідань постійних комісій обласної ради за участю керівництва облдержадміністрації, керівників управлінь, відділів, інших структурних підрозділів облдержадміністрації.

У минулому році за поданням облдержадміністрації на розгляд обласної ради внесено понад 50 питань, з яких 34 – це регіональні програми по різних напрямах.

Серед найважливіших питань було визначення пріоритетів спільної діяльності на перспективу, адже від правильного формулювання завдань залежить успішність досягнення результатів.

Тому Середньострокова Програма соціально-економічного розвитку області «Чернігівщина–2015. Спільний шлях до добробуту», затверджена обласною радою у червні минулого року, розроблялась із врахуванням думки громадськості та пройшла наукову експертизу.

Ця Програма стала регіональним втіленням загальнодержавних реформ та основою для розроблення щорічних програм соціально-економічного розвитку як області, так і районів та міст.

У цілому ж системний підхід у рамках виконання Стратегії розвитку області забезпечується реалізацією 23-х державних та 65-ти регіональних цільових програм.

З метою узгодження державних та регіональних пріоритетів підготовлено проект Угоди щодо регіонального розвитку області з Кабінетом Міністрів України, який перебуває на стадії узгодження з заінтересованими центральними органами виконавчої влади.

Як зазначив Володимир Хоменко, торік вдалося багато зробити, але ще більше заплановано на цей рік.

В економічній сфері відбулося суттєве поліпшення ефективності роботи господарюючих суб’єктів.

За січень-листопад господарським комплексом регіону отримано позитивний фінансовий результат в сумі 350,9 млн. гривень, що в 6,5 разів більше, ніж за відповідний період 2010 року.

Без перебільшення, рекордні здобутки продемонстрував аграрний сектор, де виробництво валової продукції зросло на 27,2 %. За цим показником область посіла 4 місце в Україні.

Чернігівщина зібрала близько 2,5 млн. тонн зернових культур та понад 1,7 млн. тонн картоплі, що вимагає подальшого розвитку зберігального господарства. Над цими питаннями робота продовжиться у цьому році.

Завдяки проведеній роботі по захисту прав селян вдалося підняти рівень оплати за оренду земельних часток (паїв) до 3,6%, що додатково внесло в сімейні бюджети селян близько 33 млн. грн.

Через скорочення видобутку та переробки вуглеводнів не вдалося досягти результатів попереднього року у промисловому комплексі. Але підсумки січня цього року свідчать про повернення позитивної динаміки в цій бюджетоутворюючій сфері економіки.

Поліпшення бізнес-клімату та активізація інвестиційних процесів визначені облдержадміністрацією як стратегічні напрями розвитку регіону.

Для минулого року було характерним відновлення інвестиційної активності. За попередніми даними, річний обсяг інвестицій в основний капітал складе не менше 2,2 млрд. грн., іноземні інвестиції зросли за цей період на 3,6%.

Голова облдержадміністрації підкреслив: подальше нарощування інвестиційної активності значною мірою залежить від рівня співпраці виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також місцевої ініціативи та сприяння потенційним інвесторам.

Кожній території необхідно сформувати так звані «точки росту», які матимуть мультиплікативний ефект на розвиток всієї території, та надавати їх розвитку всебічну підтримку (виділення приміщень, землі) у рамках чинного законодавства, максимально застосувати інформаційні ресурси для промоції наявних можливостей, потенціалу та пошуку інвесторів.

Серед визначених пріоритетів роботи – розбудова об’єктів соціальної сфери, дорожньої інфраструктури та інженерних комунікацій.

У цьогорічних планах відкриття нових шкіл, 18 дитячих садочків, проведення реноваційних заходів та реконструкції систем опалення у цілому ряді бюджетних закладів, встановлення 10 сучасних твердопаливних котелень, а також переведення на використання альтернативних видів палива інтернатні установи, продовження поліпшення стану дорожньої інфраструктури та комунікацій.

Керівник області відзначив серйозні напрацювання щодо зниження у паливному балансі частки природного газу та збільшення альтернативних видів палива. Такі приклади є у м. Семенівці, Козелецькому та ряді інших районів.

У цілому ж за минулий рік в усіх сферах суспільного виробництва та бюджетними установами впроваджено енергозберігаючі заходи на 85,9 млн. грн., а реалізація Програми модернізації комунальної теплоенергетики дозволить зменшити споживання природного газу до 30 %.

За підтримки депутатів обласної ради у природоохоронній сфері визначено пріоритетним повне очищення території області від непридатних до використання пестицидів та агрохімікатів, для чого консолідовано кошти обласного та державного фондів охорони навколишнього природного середовища. У минулому році проведена значна робота (витрачено 17,3 млн. грн., вивезено 768,8 тонн), у цьому році вона має бути завершена.

Однією з найгостріших проблем, що постійно перебуває у полі зору облдержадміністрації, залишається заборгованість із виплати заробітної плати.

Як повідомив Володимир Хоменко, завдяки вжитим заходам протягом листопада-грудня вдалося погасити 8,5 млн. грн боргів, а їх загальна сума на 1 січня 2012 року була меншою, ніж на початку 2011 року на 6,6 % (і складала 20 млн. грн.).

Він підкреслив: серед пріоритетних завдань місцевих органів влади, окрім ліквідації заборгованості, має бути здійснення заходів щодо легалізації заробітної плати та поступове наближення її розміру до середнього в Україні рівня.

Протягом багатьох років специфічною проблемою області залишається недофінансування захищених статей бюджетної сфери. Як наголосив Володимир Хоменко, це питання знаходиться на його постійному особистому контролі.

Значна увага приділяється розвитку гуманітарної сфери. Про це, зокрема, свідчать і результати оцінки індексу людського розвитку, за якою у 2010 році область посіла 15 місце. При цьому протягом двох останніх років регіон покращує свої рейтингові позиції на 4 місця щорічно (2009 рік – 19 місце, 2008 рік – 23 місце).

Завдяки забезпеченню взаємодії органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, в освітній галузі протягом 2011 року відкрито 27 дошкільних навчальних закладів.

У рамках реалізації відповідної регіональної цільової програми, 35 опорних шкіл отримали мультимедійне обладнання та комплекти електронних посібників навчального призначення.

Введено в дію реконструйований навчальний корпус в Городнянській ЗОШ І-ІІІ ст. №2. У ряді шкіл проведено реноваційні заходи.

Продовжується реформування системи охорони здоров’я, головною метою якого є наближення медичної допомоги до населення, насамперед, сільської місцевості, та поліпшення якості її надання висококваліфікованими спеціалістами.

В цілому у галузі охорони здоров’я прийнято та втілюється 9 регіональних цільових програм.

В ході засідання керівники обласних управлінь зупинилися на найважливіших питаннях діяльності органів місцевого самоврядування по окремих галузях.

Зокрема, про особливості формування бюджетів територіальних громад на 2012 рік та міжбюджетні відносини присутніх поінформував начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Валерій Дудко; про основні засади управління та розпорядження об’єктами комунальної власності розповів начальник управління комунального майна обласної ради Володимир Сидоренко.

Про особливості управління земельними ресурсами у міських населених пунктах – начальник головного управління Держкомзему України в області В’ячеслав Швед.

Враховуючи значну кількість земельних питань, що потребують додаткового розгляду та вивчення, було вирішено найближчим часом провести нараду за участю усіх зацікавлених сторін.

У свою чергу Володимир Хоменко акцентував увагу присутніх на обов’язковій координації дій та відпрацюванні дієвих механізмів подальшої співпраці обласних земельних служб з районними, міськими та селищними головами у напрямку не лише розв’язання проблемних питань, а також упередження їх виникнення.

Також на нараді розглянуто стан виконання завдань Президента України та Уряду щодо реформування дозвільної системи та сфери надання адмінпослуг.

«Серед найважливіших завдань, яке ставить Президент України – це дерегуляція та розвиток підприємництва, а також реформування системи надання адміністративних послуг. У цих питаннях повинна бути налагоджена тісна співпраця органів виконавчої влади та місцевого самоврядування», - зауважив Володимир Хоменко.

В області на принципах організаційної єдності діє 25 дозвільних центрів. З початку року здійснено перехід до видачі дозволів на засадах «єдиного вікна» регіональними дозвільними органами через дозвільний центр Чернігівської міської ради, що відтепер функціонує як обласний.

У відповідності до вимог Президента України та Уряду опрацьовуються питання щодо забезпечення роботи центрів з надання адміністративних послуг, які сприятимуть створенню доступних та зручних умов їх отримувачам. Цю роботу, наголосив очільник області, необхідно провести у найкоротші строки.

Підсумовуючи засідання, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко підкреслив: все позитивне, що вдалося зробити в області задля її розвитку, досягнуто, насамперед, завдяки об’єднанню зусиль органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, господарюючих суб’єктів, усіх жителів Чернігівщини.

«Попереду нас чекає нелегкий рік, який принесе багато нових викликів. Тому та єдність, що існує зараз, повинна бути і в подальшій роботі.

Нинішні наші досягнення та плани не носять одномоментного характеру, вони спрямовані на довгострокову перспективу і створюють основу розвитку регіону на найближчі десятиліття.

Це накладає на нас серйозну відповідальність і зобов'язує бути максимально ефективними – кожному на дорученій ділянці роботи», - зауважив очільник області.







Прес-служба облдержадміністрації